Bouwbedrijf BAM hervat na jaren weer uitbetalen dividend
Bouwbedrijf BAM hervat het uitkeren van dividend aan aandeelhouders na een naar eigen zeggen goed 2022. In de voorgaande drie jaren werd geen dividend betaald. Volgens de bouwer uit Bunnik werd de winstverwachting behaald en is de orderportefeuille op een goed niveau. Het bedrijf ziet ook aantrekkelijke kansen in de markt door de grote vraag naar onder meer duurzame gebouwen en vitale infrastructuur.
Aandeelhouders kunnen volgens BAM over 2022 rekenen op een dividend van 0,15 euro per aandeel. „Het verheugt mij aan te kondigen dat wij zullen voorstellen de dividenduitkering aan aandeelhouders te hervatten”, zegt topman Ruud Joosten in het cijferbericht.
De omzet van BAM daalde vorig jaar met 10 procent tot 6,6 miljard euro, maar dat kwam door de verkoop van bedrijfsonderdelen in België en Duitsland, waaronder de Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau. Als die effecten niet meegerekend worden, stegen de opbrengsten van de activiteiten van BAM in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland met 2 procent.
BAM zegt dat de Nederlandse woningactiviteiten een goede bijdrage hebben geleverd en dat er verder herstel was te zien bij infra in Nederland. Het bedrijf merkte in de tweede helft van het jaar wel een grotere impact van de hoge inflatie, zoals de gestegen materiaal- en arbeidskosten. Ook waren er verstoringen in toeleveringsketens en vertraging bij enkele projecten, aldus BAM.
Mede dankzij boekwinsten op desinvesteringen steeg het nettoresultaat naar 180 miljoen euro, van 18 miljoen euro een jaar eerder. Het orderboek staat op 10 miljard euro.
BAM ging ook in op het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij BAM International door de FIOD en het Openbaar Ministerie. In oktober werd een inval gedaan bij de bouwer. BAM zegt volledig mee te werken en kan niet betrouwbaar inschatten wat de gevolgen kunnen zijn. Die gevolgen kunnen volgens het bedrijf „mogelijk materieel” zijn. Het bedrijf heeft inmiddels alle projecten van BAM International afgerond.
Milieudefensie vindt het „onbegrijpelijk” dat BAM ervoor kiest om winst uit te keren aan aandeelhouders terwijl het bedrijf volgens de organisatie nog geen goed klimaatplan heeft. De onderneming heeft wel duurzaamheidsbeleid, maar dat gaat volgens Milieudefensie niet ver genoeg. „Als BAM in de toekomst winstgevend wil blijven dan moet het de manier van bouwen drastisch verduurzamen. Zo moeten woningen én kantoren in hout gebouwd worden. Dat is nu al mogelijk. Op deze manier kan het gebruik van de meest vervuilende producten in de bouw, zoals beton en staal, sterk verminderd worden.”