Willem Engel krijgt maand voorwaardelijk, grotendeels vrijspraak
De rechtbank in Rotterdam heeft Willem Engel vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing.
In de strafzaak had het Openbaar Ministerie een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid. Van de zes feiten op de tenlastelegging werd hij vijf keer vrijgesproken.
Het OM vervolgde de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks berichten over corona op sociale media. Engel werd alleen veroordeeld voor een twitterbericht aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties in juni 2020 verboden waren. Dat beschouwt de rechtbank als een oproep tot het begaan van een strafbaar feit, omdat hiermee een lokaal besluit is genegeerd.
“Door opzettelijk op te roepen om toch aan de demonstratie deel te nemen heeft Engel laten zien dat hij lak heeft aan de lokale autoriteiten”, zegt de rechtbank in het vonnis. “Engel heeft bovendien de in de samenleving heersende onrust met zijn oproep gevoed.”
Van alle overige berichten werd Engel vrijgesproken, bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen.
Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was. Ook van die uitlating werd Engel vrijgesproken.
Engel stond eveneens terecht voor zijn tweet over het sluiten van een restaurant in Nijmegen door burgemeester Bruls, waarin hij de burgemeester een ‘mini-dictatortje’ noemde. Ook daarvan werd Engel vrijgesproken, omdat de oproep om te gaan koffiedrinken bij de ambtswoning van de burgemeester geen opruiing is.
Eind 2021 werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Hij zat vorig jaar maart ruim twee weken in voorarrest.
Engel had in de strafzaak onder meer betoogd dat de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk had moeten verklaren, onder meer omdat geen sprake zou zijn van een eerlijk proces. Daar was de rechtbank het niet mee eens. Er zijn geen onregelmatigheden vastgesteld. Ook van politieke sturing door de minister van Justitie of de NCTV was geen sprake, concludeert de rechtbank. Evenmin is sprake van ontbrekende rechtbankstukken. En de rechtbank is van mening dat Engel zich op meerdere zittingsdagen uitgebreid heeft kunnen verdedigen.