PolitiekKiesdrempel

Kiesdrempel deze regeerperiode niet ingevoerd

Het kabinet komt in deze regeerperiode niet met een wetsvoorstel om een kiesdrempel in te voeren.

Redactie politiek
19 January 2023 11:09Gewijzigd op 19 January 2023 16:16
Minister Bruins Slot. beeld ANP, Bart Maat
Minister Bruins Slot. beeld ANP, Bart Maat

Dat beloofde minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over het functioneren van de democratie.

De afgelopen dagen laaide de discussie over de invoering van een kiesdrempel weer op. Dat gebeurde naar aanleiding van een petitie die onder meer wordt ondersteund door de oud-bewindslieden Ritzen (PvdA) en Van Rooij (CDA). De petitie is ondertussen door ruim 43.500 personen ondertekend. De Tweede Kamer is gehouden om een debat te voeren over petities die meer dan 40.000 handtekeningen hebben. De ondertekenaars vragen een kiesdrempel van minimaal drie zetels.

De petitie is nog niet officieel overhandigd aan de Tweede Kamer. Diverse fracties grepen woensdag een eerder geplande commissievergadering over het functioneren van de democratie aan om hun visie te geven over een kiesdrempel.

Fracties samenvoegen

SP, SGP en DENK noemden eventuele invoering van een kiesdrempel „een slecht voorstel”. Volgens DENK-Kamerlid Van Baarle moet het probleem van de verminderde bestuurbaarheid van het land niet worden afgewenteld op de kleine politieke partijen. Het zijn juist de grotere en middenpartijen die er de afgelopen verkiezingen alleen na een lange formatie in slaagden om een regering te vormen.

D66-Kamerlid Sneller kreeg kritische vragen, omdat partijleider en vicepremier Kaag enkele dagen geleden de kiesdrempel „een optie” noemde. Maar volgens Sneller is dit geen officieel partijstandpunt. De democraat zou zelf weleens serieus willen kijken naar een suggestie van de politicoloog Otjes om kleine partijen te verplichten een gezamenlijke fractie te vormen. Net zoals dat het geval is in het Europees parlement.

Minister Bruin Slot van Binnenlandse Zaken liet de Kamer weten dat het kabinet in deze regeerperiode geen voornemens heeft om een wetsvoorstel in te dienen voor invoering van een kiesdrempel. Ze verwees naar de advies van een staatscommissie onder leiding van de VVD’er Remkes. Daarin staat dat een kiesdrempel van drie of vijf zetels de vorming van coalities niet vergemakkelijkt. Een kiesdrempel van minimaal 10 procent zou voor dat doel wel effectief kunnen zijn, maar die doet afbreuk aan de vertegenwoordiging van bevolkingsgroepen in het parlement.

Bruins Slot wil wel een kiesdrempel van één zetel invoeren voor de gemeenteraden, net als nu voor de Tweede Kamer geldt. Voor gemeenteraden geldt die niet. Daardoor mogen alle partijen meedoen met de verdeling van restzetels. Zo kregen bij de afgelopen raadsverkiezingen 80 raadsleden van kleine partijen alsnog een zetel.

Curatele

DENK-Kamerlid Van Baarle stelde voor om op zaterdag of zondag te gaan stemmen, zodat de opkomst hoger wordt. Bruins Slot is daar niet voor. Ze hecht aan de Nederlandse traditie om doordeweeks te stemmen. Volgens de minister leert de praktijk in landen die wel op zondag stemmen, dat de opkomst daar niet hoger is.

Bruins Slot gaat met „een positieve insteek” kijken naar een voorstel van SGP-Kamerlid Bisschop om jongvolwassenen die onder curatele staan, ook stemrecht te geven. Volgens de SGP’er moet dat kunnen. In het verleden zijn ook de mogelijkheden verruimd om verstandelijke gehandicapten stemrecht te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer