Cultuur & boeken

Amerikaans romandebuut: Familiegeheimen ontrafeld

Een feelgoodroman: zo wordt het debuut ”Een schitterend plan” van Amanda Wen door de uitgever bestempeld.

Anne-Minke Hakvoort
21 December 2022 20:19Gewijzigd op 21 December 2022 20:23
beeld RD
beeld RD

Na het lezen zou je een fijn, positief gevoel moeten hebben. De roman eindigt in elk geval hoopvol op alle fronten, maar het verhaal zelf bevat veel elementen van eenzaamheid, verlating en verlies.

Hoofdpersoon Sloane is als baby achtergelaten in een bus en daarna geadopteerd. Haar hele leven probeert ze de perfecte dochter te spelen, maar nu is ze op een punt in haar leven dat ze moet leren wat haar echte identiteit is. Ze krijgt een heel oud dagboek in handen van het kleine meisje Annabelle Collins, dat ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861 haar vader verloor en bij een oom en tante opgroeide. Samen met financieel adviseur Garrett Anderson gaat Sloane op zoek naar de ontbrekende puzzelstukjes in de familiegeschiedenis en dan blijkt dat haar eigen levensverhaal nauw verweven is met dat van het meisje Annabelle.

In deze roman verbindt Wen twee tijdlijnen kundig met elkaar. Het oude vervallen koloniale huis waarin Garretts oma woont, speelt een cruciale rol. Zowel Garrett als Sloane moet leren hun eigen planning voor het leven los te laten en het plan dat God met hun leven heeft te omarmen.

”Een schitterende plek” is het eerste deel van de Sedgwick County Chronicles en is een typisch Amerikaanse roman à la Karen Kingsbury. Keuzes van generaties vóór ons kunnen het leven van nu bepalen – en zo kunnen onze keuzes ook generaties lang impact hebben.

18899249.JPG

Boekgegevens

”Een schitterend plan”, Amanda Wen; uitg. KokBoekencentrum; 336 blz.; € 21,99

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer