EconomieKwestie

Zou een dynamisch energiecontract voor mij voordelig zijn?

De energieprijzen zijn elke dag in beweging en afhankelijk van vraag en aanbod. Onlangs las ik dat het mogelijk is om voor elektriciteit een dynamisch energiecontract af te sluiten.​ Zou dat voordelig zijn?

Jan Zijderveld
1 December 2022 15:48Gewijzigd op 7 December 2022 11:18
Slim schakelen is gunstig bij een dynamisch energiecontract. ​beeld ANP, Rob Engelaar
Slim schakelen is gunstig bij een dynamisch energiecontract. ​beeld ANP, Rob Engelaar

Op de European Power Exchange, afgekort EPEX, worden elke dag om 12 uur de uurprijzen voor elektriciteit voor de komende 24 uur bepaald. Om van een lage uurprijs te kunnen profiteren is een slimme meter nodig die op ieder moment van de dag het energieverbruik kan doorgeven aan de netbeheerder.

De meeste consumenten zijn gewend aan een contract, waarin de prijs van elektriciteit voor één of meerdere maanden of zelfs jaren wordt vastgelegd. Momenteel stellen traditionele energieleveranciers de prijs meestal één keer per maand vast. Bij een dynamisch contract kan de prijs binnen een periode van 24 uur sterk variëren. Bij een groot aanbod krijg je af en toe zelfs geld toe als je stroom afneemt. Als de vraag groot is, betaal je soms meer dan de stroomprijs die geldt bij een contract met een langere looptijd, maar dit is meestal kortstondig.

Inmiddels zijn er minstens vijf energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden. Zij leveren doorgaans tegen kostprijs plus een kleine opslag en maandelijks een vast bedrag voor levering.

Energieleveranciers die een contract met dynamische prijzen aanbieden moeten één keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende 12 maanden berekenen. Zij zullen deze inkoopprijs dan gebruiken bij het opstellen van een aanbod op maat, waarbij de afnemer een realistisch jaarverbruik moet opgeven.

Hoe weet je nu of een dynamisch contract voordeel oplevert? Dat is voor ieder huishouden verschillend en hangt af van het aantal ‘grootverbruikers’ in huis: denk aan de elektrische auto, de wasmachine, de droogtrommel en de vaatwasser. Die auto en apparaten hebben meestal een timer waarmee je de starttijd van aanzetten of laden kunt instellen.

Een elektrische boiler, die werkt als een warmteaccu, heeft die niet altijd. Vaak is dat op te lossen met een schakelklok of met een slimme (op afstand bestuurbare) schakelaar die met een app te bedienen is. Hoewel een warmtepomp of andere soort elektrische verwarming meestal een programmeerbare thermostaat met tijdklok heeft, zou je deze voor het gemak met dezelfde soort schakelaars en app kunnen bedienen. Let wel: dit is niet mogelijk bij apparaten die bij uitschakeling niet meer vanzelf opstarten.

Omdat de stroomprijs ’s nachts meestal lager is dan overdag, kun je de thermostaat van de koelkast ’s avonds op een lage temperatuur instellen en ’s morgens weer terugzetten. Om dezelfde reden kan het ook voordelig zijn om ’s nachts je woning alvast elektrisch voor te verwarmen.

Zo kun je inspelen op de mogelijkheden van een dynamisch contract. Bij aanbieders van een maandcontract lagen de dagprijzen voor stroom begin november gemiddeld op 0,80 euro per kilowattuur. Voor een dynamisch contract was dat 0,50 euro per kilowattuur. Door slim te schakelen kan de gemiddelde prijs nog lager uitvallen en is zo’n contract extra gunstig.

De auteur is energieadviseur.

Meer over
Energie
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer