Senaat wil overgang bij afschaffing fiscale korting
De Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) een streep zet door het voorstel waarmee hij de afschaffing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) regelt.
De staatssecretaris is voornemens het recht op deze belastingkorting voor werkende ouders per 1 januari 2025 plotsklaps te laten vervallen. Dat zou betekenen dat werkende ouders die net na 1 januari 2025 een kindje krijgen, geen recht meer hebben op de korting. Als de baby net voor 1 januari geboren zou worden, zouden ouders er wel aanspraak op kunnen maken.
De IACK is een fiscale korting waar werkende ouders recht op hebben zolang hun kind jonger is dan 12 jaar. Als het inkomen hoger ligt dan 27.350 euro bedraagt de korting jaarlijks zo’n 2500 euro. Als de IACK dus ineens wordt afgeschaft, zou dat ouders waarvan het kind net na 1 januari 2025 geboren is over een periode van 12 jaar meer dan 30.000 euro belastingnadeel opleveren vergeleken met ouders bij wie het kindje net voor die datum geboren is.
De Eerste Kamer wil hier een stokje voor steken. De senaat nam dinsdag een motie aan van Eerste Kamerlid Schalk (SGP) die de regering verzoekt „een redelijke overgangsregeling te hanteren.” Daarmee beoogt hij dat ouders ook enkele jaren na 2025 nog deels aanspraak kunnen maken op de belastingkorting.
Vrijwel alle partijen in de Eerste Kamer keren zich tegen het huidige plan van de staatssecretaris. Ook de coalitiepartijen ChristenUnie en CDA verzoeken Van Rij zijn voorstel aan te passen. Alleen VVD en D66 nemen een ander standpunt in.
Schalk vindt het huidige voorstel niet rechtvaardig, maakte hij kenbaar tijdens een eerder debat met de staatssecretaris. „Wij hebben hier een poosje geleden met elkaar gesproken over het feit dat wij wetten beoordelen op wetmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. Onlangs hebben we vastgesteld dat daarbij ook waarden aan de orde zijn zoals rechtvaardigheid, en dat we meer oog moeten hebben voor de menselijke maat. Die aspecten staan nu opnieuw onder druk bij een IACK met zo’n harde knip”, aldus Schalk.
Niks veranderen
Staatssecretaris Van Rij, die het voorstel al door de Tweede Kamer wist te loodsen, keerde zich beslist tegen een aanpassing. „U kent de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer”, zei hij tegen Schalk, „het kabinet gaat op dit moment niks veranderen aan de afspraak die daarover gemaakt is in het coalitieakkoord”.
In de Tweede Kamer haalde een voorstel van de SGP en Kamerlid Omtzigt om de IACK geleidelijk af te bouwen het niet. Behalve de coalitiepartijen waren ook PVV, FVD en de groep-Van Haga tegen.
Het voorstel om de IACK plotsklaps af te schaffen is onderdeel van het Belastingplan. Dat staat volgende maand op de agenda van de Eerste Kamer.