Binnenlanddreigingsbeeld

Veiligheidsdiensten: Dreiging tegen nationale veiligheid groeit

Nederland krijgt steeds meer te maken met dreigingen tegen de nationale veiligheid. Die dreiging komt van landen als Rusland en China, en komt op verschillende manieren. Daarvoor waarschuwen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

ANP
28 November 2022 15:03
beeld AFP, Thomas Samson
beeld AFP, Thomas Samson

De drie diensten zien dat de veiligheid van het grondgebied van Nederland, de Europese Unie en de NAVO verder onder druk komt te staan. Oorzaak is onder meer de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft waarschijnlijk geen plannen voor een strijd met NAVO-landen, maar de risico’s lopen wel op doordat Rusland af en toe dreigt met kernwapens. Daarnaast is Nederland nog steeds doelwit van staatshackers.

In een gezamenlijk rapport schrijven de diensten ook dat andere landen proberen om onrust te stoken in Nederlandse kwesties. Die inmenging bedreigt „de sociale en politieke stabiliteit” van Nederland. Als voorbeeld noemen de diensten de huidige economische problemen. Rusland probeert mensen ervan te overtuigen „dat deze onzekerheden het gevolg zijn van anti-Russische besluiten van westerse beleidsmakers”, en niet van de Russische invasie in Oekraïne, aldus de drie overheidsdiensten.

De AIVD, MIVD en NCTV waarschuwen verder voor dreigingen tegen de ‘economische veiligheid’. Kwaadwillenden zouden bijvoorbeeld kunnen proberen om banken, de watervoorziening of energiemaatschappijen te treffen, hoewel dat in Nederland nog niet is gebeurd. „Niet alleen sabotage is een risico maar ook, als gevolg van investeringen en overnames, ongewenste invloed van andere landen op deze cruciale voorzieningen.” Een land als China zou kunnen proberen om hoogwaardige technologie in handen te krijgen.

Het is de tweede keer dat de drie diensten komen met een ‘dreigingsbeeld statelijke actoren’. De eerste editie werd in februari vorig jaar gepubliceerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer