Consument

Recept: Tamara’s ratatouille

Voor veel voedsel geldt dat je er beter minder dan meer van kunt eten. Maar met groente ligt dat anders. Daar is het adagium: hoe meer hoe beter voor de gezondheid. Minstens 250 gram per dag, luidt het officiële Nederlandse advies. Een internationale studie heeft het zelfs over 800 gram groente (en fruit) per dag. De teller van hoe veel er daadwerkelijk genuttigd wordt, blijft in Nederland steken bij een schamele 131 gram groente per dag.

geertje@rd.nl
25 September 2021 13:27Leestijd 3 minuten
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Wat wellicht helpt: meer aandacht voor gerechten waar veel groenten in verwerkt worden en die verrassend smaken. Zoals deze variant op ratatouille van Ottolenghi. Het is eigenlijk meer een manier van bereiden dan een recept. Ergo: het is geen probleem om met de groenten naar eigen inzicht en voorkeur te variëren. In plaats van een flespompoen gebruikte ik dit keer een knaloranje hokkaido-pompoen. De haricots verts vatte ik op als sperziebonen. De rode paprika’s kunnen prima worden vervangen door groene. Wie geen groene peper kan vinden kan ook een rode nemen (of voor een snuf chilipeper kiezen). Tip: de suiker weglaten is geen probleem. Door het bakken en stoven worden de groenten ook al behoorlijk zoet.

Ottolenghi adviseert om deze groenten met verse koriander en witte rijst te serveren. Volkoren couscous is ook een optie. Wie er vlees bij wil eten zou voor kip kunnen kiezen.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer