Buitenland
Manifest moet duidelijkheid geven over motieven schutter Nashville

De politie in de Amerikaanse stad Nashville vermoedt dat de schutter die maandag zes mensen op een christelijke basisschool doodschoot, handelde uit wraakzucht.

Mensen rouwen en bidden bij een geïmproviseerd gedenkteken voor de slachtoffers van de schietpartij op een christelijke basisschool in de Amerikaanse stad Nashville. beeld AFP, Brendan Smialowski
Mensen rouwen en bidden bij een geïmproviseerd gedenkteken voor de slachtoffers van de schietpartij op een christelijke basisschool in de Amerikaanse stad Nashville. beeld AFP, Brendan Smialowski

De 28-jarige Audrey Hale doodde drie negenjarige leerlingen en drie medewerkers van de school. Ze identificeerde zich sinds enige tijd als man. In haar LinkedIn-profiel gebruikte Hale de voornaamwoorden “hij” en “hem.” Op social media noemt ze zichzelf Aiden in plaats van Audrey. Tijdens haar opleiding op de Nashville School of Arts was Hale lid van de lhbti-gemeenschap. Of het transgender-zijn een rol speelde, maakt volgens de politie deel uit van het onderzoek.

Bij het doorzoeken van de woning van Hale heeft de politie een manifest gevonden dat aanwijzingen zou geven voor de motieven. Daarin stond dat ze was „voorbereid op een confrontatie met de wetshandhavers”. Daarnaast bleek dat de schutter ook enkele andere doelen op het oog had. Hale die tijdens de schietpartij twee semi-automatische geweren en een pistool bij zich droeg, had thuis nog meer wapens in bezit. Politiechef John Drake zegt dat er in de woning van Hale gedetailleerde kaarten en beveiligingsprotocollen van de school zijn aangetroffen. Ze had volgens de politie geen strafblad.

Bijbelse lijn

De getroffen Covenant Presbyterian School is een betrekkelijk kleine particuliere onderwijsinstelling die staat in de welvarende wijk Green Hills in Nashville . De school werd opgericht in 2001 door leden van een presbyteriaanse gemeente die gerekend wordt tot de conservatieve stroming binnen de Presbyterian Church in America (PCA). Directeur Koone, die zelf maandag werd doodgeschoten, beschreef de missie van de school als „het handhaven van tijdloze waarheden en het helpen van de kinderen om te worden wie God wil dat ze zijn.” Bekend is dat de school in het onderwijs de Bijbelse lijn ten aanzien van huwelijk en seksualiteit verdedigt.

Hale was zelf leerling van de Covenant Presbterian School geweest. Haar vroegere medeleerlingen en leerkrachten herinneren zich haar als een „vrolijk en vriendelijk” meisje. Zowel de politie als haar vriendenkring zeggen dat ze op geen enkele wijze past in het profiel van een schutter die bereid is bloedbaden aan te richten. Volgens The Violence Project, het onderzoekscentrum dat massaschietpartijen registreert, is het sinds 1966 slechts vier keer voorgekomen dat een vrouw de dader was.

Afschuw

De schietpartij in Nashville heeft in Amerika heftige reacties van afschuw en verontwaardiging opgeroepen. President Joe Biden riep het Congres op om maatregelen te nemen tegen het wapenbezit. „Genoeg is genoeg,” zei hij. „We moeten meer doen om wapengeweld te stoppen.”

Voorganger Neil Spence van de Nashville Presbytery van de PCA riep op tot een klaagzang „in het licht van ondraaglijk verdriet en beproeving”. In een verklaring schreef hij: „Woorden schieten tekort. We kunnen zelfs niet met elkaar over deze tragedie te spreken. We kunnen alleen bidden tot God om genade. En God Zelf moet ons helpen om in onze zwakheid te bidden.”

Nathan Parker, senior-pastor van de naburige baptistengemeente Woodmont, de kerk waar ouders en kinderen maandag na de schietpartij werden opgevangen, zei: „Als predikanten worden we geacht altijd woorden te hebben. Vandaag is een van die dagen dat de woorden niet gemakkelijk kwamen. Als ze kwamen, kwamen ze van de Geest.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer