Voorpagina18 januari 2001

„Niet overleggen over veiligheid”

Getuigen van
cafébrand onder
ede gehoord

DEN HAAG – De commissie-Alders gaat getuigen van de cafébrand in Volendam onder ede horen als ze niet uit zichzelf volledige openheid van zaken geven. Dat verklaarde voorzitter H. Alders (commissaris van de Koningin in Groningen) gisteren in een interview met het actualiteitenprogramma 2Vandaag.


De commissie, die onderzoek gaat doen naar de toedracht en de afwikkeling van de brand in café De Hemel, is gisteren geïnstalleerd.

Alders, die tevens voorzitter is van het Landelijk Beraad Rampenbestrijding, staat erop dat alle feiten boven tafel komen. „Als we tijdens het onderzoek problemen tegen zouden komen, moeten we gebruik maken van onze bevoegdheden.” Hij verwijst naar de vergaande bevoegdheden van de Rijksinspecties die het onderzoek uitvoeren. De commissie komt uiterlijk eind maart met haar eindverslag.

Behalve het onderzoek naar de brand heeft de commissie nog een tweede opdracht. Ze moet ook een voorstel doen voor een onderzoek naar hoe gemeenten in Nederland omgaan met het verlenen en handhaven van vergunningen. Na de brand in Volendam bleek dat J. Veerman, eigenaar van café De Hemel, geen vergunning had om in het pand een horecagelegenheid te vestigen.

Veiligheid
Bij de installatie van de commissie benadrukte staatssecretaris G. de Vries van Binnenlandse Zaken nog eens de noodzaak van het naleven van het veiligheidsbeleid. Hij vindt niet dat het Nederlandse poldermodel geschikt is voor beleid op het terrein van veiligheid. „Dat gaat boven overlegstructuur”, zei hij. „De overheid moet besluiten durven nemen. Als ze zich daarmee impopulair maakt, dan moet dat maar. De grenzen zijn bereikt.” Hij voegde eraan toe dat niet alleen overheid, maar ook het bedrijfsleven verantwoordelijkheid voor veiligheid moet nemen.

De Vries wil dat dit deel van het onderzoek duidelijk maakt of de veiligheidsregels voldoende scherp zijn, of het toezicht op de naleving voldoende is en of er genoeg sancties worden opgelegd om maatregelen af te dwingen. „Het is van belang dat burgers op de overheid moeten kunnen vertrouwen.”

Minder tijd
Alders wilde niet te veel ingaan op het werk dat de commissie te wachten staat. Hij vindt het belangrijk niet alleen de feiten boven water te halen, maar ook de context waarin de ramp is gebeurd. „Belangrijk is waarom zoiets loopt als het loopt.”

Volgens De Vries heeft Alders aanzienlijk minder tijd gekregen dan de commissie-Oosting die de vuurwerkramp in Enschede onderzoekt, omdat „de algemene indruk is dat het achterhalen van de oorzaak van de brand in Volendam minder complex is dan de ontploffing in Enschede.” Alders zal zeker gebruik maken van het rapport van Oosting, „als dat bouwstenen biedt die voor ons onderzoek belangrijk zijn.”

Eerdere berichtgeving:
Ramp in Volendam eist elfde leven - 17 januari 2001

Veel animo voor verplegen gewonden ramp - 16 januari 2001

Vergunningen hoog op politieke agenda - 16 januari 2001

Kok: Beleid vergunningen onderzoeken - 13 januari 2001

Helpdesk voor vragen brandveiligheid horeca - 12 januari 2001

Kroonprins loopt mee in stille tocht - 11 januari 2001

„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001