Binnenland17 januari 2001

Kamerleden houden ogenblik stilte

Ramp in Volendam
eist elfde leven

Van onze binnenlandredactie
GRONINGEN – De brand in café De Hemel in Volendam tijdens de nacht van Oud op Nieuw heeft een elfde leven geëist. Dat heeft burgemeester F. IJsselmuiden van Edam-Volendam gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de 15-jarige Peter Veerman. Hij overleed gisteren in het Martini Ziekenhuis in Groningen aan zijn verwondingen.

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis was de jongen een van de vijf zwaarst gewonden op de brandwondenafdeling. Hij lag al geruime tijd aan de beademing. In totaal worden er nu nog zeven Volendamse patiënten in Groningen behandeld.

Onder het personeel van het brandwondenteam heerst grote verslagenheid. „Wegens de intensieve behandeling is het team erg betrokken bij de slachtoffers”, aldus de woordvoerster.

De leden van de Tweede Kamer herdachten gistermiddag met enkele ogenblikken stilte de slachtoffers van de cafébrand in Volendam. Premier Kok stond stil bij de jonge levens die de brand heeft gekost. „Levens in de knop gebroken”, aldus de premier. Kort na de herdenking werd bekend dat het elfde slachtoffer was overleden.

Verder stond Kok stil bij de meer dan 130 slachtoffers die nog steeds in ziekenhuizen in Nederland, België en Duitsland vechten voor hun leven. Hij sprak zijn waardering uit voor het werk dat hulpverleners tot nu toe hebben verricht om het lot van de getroffenen te verzachten. Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven zei namens de kamerleden dat de volksvertegenwoordigers „de pijn in de ogen van de ouders” herkennen. „Wij immers hebben ook gezinnen.”

Claims
Bij de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam zijn de afgelopen dagen tientallen vragen over schadevergoedingen binnengekomen van slachtoffers van de cafébrand in Volendam. Volgens voorzitter A. de Jong speelt de stichting een coördinerende en adviserende rol. „Wij verzamelen de claims van mensen en zullen deze later doorspelen aan een letselschadeadvocaat.” De stichting gaat deze week de familieleden van de slachtoffers benaderen om te informeren of zij interesse hebben in een schadevergoeding.

„We wijzen daarbij op het belang van de collectiviteit omdat we dan sterker staan”, aldus De Jong.

Het verzamelen van claims is volgens De Jong pas het begin. „Als dit een zaak wordt, zal eerst een vooronderzoek moeten plaatsvinden om uit te zoeken wie aansprakelijk is.” Beer wil vooralsnog niet ingaan op mogelijke schadeclaims. Wel zijn letselschadeadvocaten direct na de brand in Volendam begonnen met het verzamelen van alle informatie.

Eerdere berichtgeving:
Veel animo voor verplegen gewonden ramp - 16 januari 2001

Vergunningen hoog op politieke agenda - 16 januari 2001

Kok: Beleid vergunningen onderzoeken - 13 januari 2001

Helpdesk voor vragen brandveiligheid horeca - 12 januari 2001

Kroonprins loopt mee in stille tocht - 11 januari 2001

„Traumaheli moet ook 's nachts vliegen” - 10 januari 2001

Eerste hulp in gewondennest - 9 januari 2001

„Gemeente Volendam is wel te vervolgen” - 8 januari 2001

Onderzoek naar dood door schuld bij ramp - 6 januari 2001

Raad Volendam met spoed bijeen - 5 januari 2001

Mogelijk forse claim na brand Volendam - 4 januari 2001

Hardere aanpak horeca bepleit - 3 januari 2001

Zeker 8 doden bij Volendamse cafébrand - 2 januari 2001