LTO: overgangsperiode brexit moet verlengd worden

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie lopen volgens LTO Nederland niet goed. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders samen met andere Europese landbouworganisaties ervoor om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen.

Deze periode waarin de Europese regels nog van toepassing zijn op zaken doen met de Britten loopt tot eind dit jaar. Brussel staat open voor verlenging tot twee jaar, aldus EU-onderhandelaar Michel Barnier. Maar de Britse onderhandelaar David Frost sluit uitstel uit.

LTO stelt dat ondernemers er goed aan doen zich voor te bereiden op een no-dealbrexit. „Als er geen deal komt vóór eind 2020, dreigt opnieuw het WTO-scenario”, waarschuwt de organisatie. Dat zou betekenen dat er vanaf 1 januari volgend jaar importtarieven, onnodige inspecties en bureaucratische rompslomp te verwachten zijn. De Britse regering heeft onlangs al een lijst van importtarieven bekendgemaakt, die zouden gaan gelden in het geval dat de onderhandelingen mislukken.

Meerdere organisaties, uit diverse hoeken van de economie, kwamen onlangs al met oproepen om de overgangsperiode voor de brexit te verlengen. Volgende maand organiseert LTO samen met zijn Europese partners nog een zogeheten webinar, een evenement via het internet, om de onderhandelaars en de politiek verantwoordelijken opnieuw te doordringen van de ernst van de situatie.