„Amazon kan grote webwinkels niet overtreffen”
Met de lancering van Amazon Prime probeert het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon vastere voet op Nederlandse bodem te krijgen. Moeten concurrerende internetwinkels vrezen? Voorlopig niet, denkt retaildeskundige Cor Molenaar.

Bol.com? Coolblue? Wehkamp? Allemaal gevestigde namen met grote omzetten en een vertrouwd imago, zegt Molenaar. „Iedereen in Nederland kent ze. Ze zijn enorm klantvriendelijk, krijgen hoge cijfers voor hun bezorgmogelijkheden en telefonische bereikbaarheid. Dat niveau is voor een nieuwe partij lastig te evenaren, laat staan te overtreffen.”
Toch gaat Amazon de strijd aan. Voor 3,99 euro per maand is er met Amazon Prime voortaan gratis bezorging binnen 24 uur én krijgen abonnees toegang tot een videostreamingdienst.
Allemaal leuk en aardig, maar volgens Molenaar zijn de Amerikanen hiermee nog niet onderscheidend genoeg om de gevestigde orde aan te vallen. „Dit zijn kleine stapjes en bij lange na niet genoeg om het gat met de marktleiders te dichten. Amazon heeft in Nederland een omzet van 250 miljoen, bol.com en Coolblue zitten boven het miljard. Ons land heeft ook geen prioriteit. Amazon is bezig de Indiase markt naar zich toe te trekken, daar gaat veel capaciteit heen. Bovendien zetten ze in op nieuwe technologie, zoals spraakgestuurd kopen. De lancering van Amazon Prime in Nederland pakken ze even mee.”
Als er al klappen vallen, dan is het bij de fysieke winkels. Molenaar: „Het onlineaanbod groeit gestaag. Afgelopen jaar steeg het aantal internetverkopen weer met 15 procent, de winkels zaten in de min. Zij moeten zich zorgen maken. In kleinere steden wordt het vrijwel onmogelijk om nog een winkel open te houden, op een Kruidvat en supermarkten na. Daarbuiten houden alleen winkels met een hoge gunfactor, zoals een plaatselijke groenteboer, bestaansrecht.”
Geen zorgen
Het is precies de reden dat marktleider bol.com zich geen zorgen maakt over de aankondiging van Amazon. „Hoe meer mogelijkheden internet voor consumenten biedt, hoe sneller de ontwikkeling van de totale e-commercemarkt”, zegt algemeen directeur Huub Vermeulen.
Toch zit er wellicht nog een addertje onder het gras, vermoedt Molenaar. „Ik denk dat Amazon in de toekomst een grote partij wil overnemen, bijvoorbeeld Coolblue. Het bedrijf wil overal marktleider zijn. Doordat er in Nederland al zo’n stevig fundament staat, gaat dat hier met eigen middelen niet lukken. De stap met Amazon Prime helpt om bekendheid te krijgen. Gaat Amazon op enig moment met een overname vol inzetten op Nederland, dan gaat er wel iets veranderen. Niet zozeer voor bol.com of Wehkamp. Maar de kleinere webwinkels gaan het dan heel moeilijk krijgen.”
Is de combinatie met een videodienst logisch en winstgevend voor Amazon? Logisch wel, winstgevend niet, zegt Molenaar. „Tenminste, niet direct. Maar het verdienmodel zit niet in de producten. Amazon gebruikt alles om kennis van zijn klanten te krijgen. De verdiensten zitten in de advertenties die ze vervolgens gericht kunnen inzetten.”
Vraageconomie
Molenaar smult van de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce. Die gaan steeds verder. „Amazon heeft een enorme ontwikkelafdeling. Het heeft boxen ontwikkeld die direct een bestelling voor je uitvoeren als je ertegen praat. Het systeem voert alles uit en bepaalt zelfs waar je bijvoorbeeld een boek koopt. Amazon rolt dat nu uit in de Verenigde Staten. Rond 2020 moet dat ook elders gebeuren. Ik vind dat mooi. De consument komt steeds meer centraal te staan. We gaan echt richting een vraageconomie. Een leverancier moet mij maar verleiden om zijn product te kopen.”