Weer rellen in Israël over Jeruzalem

beeld AFP

Palestijnen en het Israëlische leger zijn vrijdag opnieuw slaags geraakt over de status van Jeruzalem. Zeker vier mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond, zeggen Palestijnse bronnen.

Twee Palestijnen overleden aan schotwonden tijdens afzonderlijke incidenten bij het grensgebied tussen de Gazastrook en Israël, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook. Twee anderen kwamen om door onlusten bij Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

Het ging onder anderen om een man die een Israëlische agent zou hebben aangevallen en vervolgens zelf werd neergeschoten. Getuigen zeiden later tegen Reuters dat de aanvaller naast een mes ook een zelfmoordgordel leek te dragen. Die was nep, stelde een Palestijnse hulpverlener die zich over de man ontfermde.

De schattingen over het aantal gewonden door de onlusten in Palestijnse gebieden liepen vrijdag uiteen van 150 tot circa 400. Het gaat naar verluidt vooral om mensen die onwel werden toen veiligheidstroepen traangas afvuurden. Woedende betogers bestookten Israëlische militairen op hun beurt met stenen.

Palestijnen riepen vrijdag weer uit als dag van woede, net als afgelopen week. In Gaza gingen ook duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren. Aanleiding was de erkenning vorige week door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad in een toekomstige Palestijnse staat.

2017-12-14-BUI1-bij-jerusalem14-2-FC-V_webKwestie Jeruzalem gebruikt als afleiding van Iraanse gevaar

ANP-54814550Moslimlanden in Istanbul: Oost-Jeruzalem is hoofdstad van Palestina

AFP_V35HP_webAlle ingrediënten voor nieuwe chaos in Midden-Oosten zijn aanwezig

2017-12-09-BUI07-alfred-2-FC_webPresident Trump speelt radicale Palestijnen in de kaart

2017-12-08-BUI1-bij-jeruzalem08-2-FC_webWereldgeschiedenis draait om Jeruzalem

2017-12-07-BUI2-trumpjeruzalemIII-5-FC_webChristelijk en Joodse reacties op besluit Trump

ANP-54566830Hamas roept op tot intifada tegen Israël

ANP-54508507Blijdschap in Israël om Amerikaans „geschenk”

ANP-54524436Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad Israël