Helft gestrafte bedreigers Wilders in de war

PVV-leider Wilders brengt zijn stem uit. Foto ANP ANP

DEN HAAG – De rechter veroordeelde deze week rapper Mo$heb alsnog voor het maken van een raptekst met doodsbedreigingen aan het adres van PVV-leider Wilders. Past de artiest in het profiel van de Wildersbedreiger?

„Ik pak je beet, laat je niet los. En als je Mo$heb tegenkomt, ben je de klos. Luister, Geert Wilders, dit is geen grap. Gisteravond droomde ik dat ik je kop had afgehakt.”

Ondanks dat het niet de meest vriendelijke tekst was, waarop rapper Mohammed Sheb Wilders trakteerde, kostte het justitie veel moeite hem veroordeeld te krijgen. In zijn aangifte verwees Wilders namelijk nadrukkelijk naar een videoclip op YouTube. Behalve dat daarop het lied is te horen, klinken er op de achtergrond ook pistoolschoten.

Omdat de bemoeienis van de rapper bij de clip onduidelijk was, ging hij in eerste instantie vrijuit. Pas toen de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag dwong uitdrukkelijk uit te spreken of de tekst als zodanig wel of niet door de beugel kon, was de rapper de klos. Het hof veroordeelde hem wegens doodsbedreiging tot een taakstraf van veertig uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

De eerste bedreigingen tegen Wilders dateren van oktober 2003. Een 29-jarige Schiedammer van Marokkaanse komaf stelde toen op de website maghrebonline.nl dat Wilders echt met de dood bestraft moest worden voor zijn „fascistische uitspraken” over onder meer de islam. Sindsdien is de PVV-leider tientallen keren bedreigd, hetzij per brief, per mail, via internet of Twitter. In zeker twaalf zaken, inclusief de zaak-Mo$heb, viel een veroordeling. Meerdere bedreigers komen uit de rapcultuur, zo blijkt uit deze veroordelingen.

Bijna de helft van de bedreigingen die tot een veroordeling leidden, was echter afkomstig van daders die kampten met psychische problemen. Bij de 17-jarige vwo-scholier Yeyha K. uit Sas van Gent vond de politie in 2004 een afscheidsbrief en explosieven. Onder de schuilnaam AIVDdoder plaatste hij op internet teksten zoals: „Het moet een gewoonte worden dat personen zoals Pim, Hirsi en Wilders gedood worden.” Geen fantasie of puberaal gedrag, oordeelde de rechter, die benadrukte dat K. daadwerkelijke voorbereidingen trof voor een destructieve actie. „De membraan tussen fantasie en werkelijkheid is flinterdun.”

Vorig jaar nog liet de rechtbank in Amsterdam een 17-jarige Wildersbedreiger opnemen in een gesloten justitiële jeugdinrichting. Zijn dreigmails aan het adres van Wilders werden door de rechtbank als ernstig beoordeeld. Ook bij deze 17-jarige vond de politie thuis explosieven. Jeugdpsychiaters constateerden bij hem een fascinatie voor de radicale islam, vuur en geweld. „Het is niet ondenkbaar dat bedreigen van anderen zou kunnen samengaan met zijn fascinaties”, aldus de rechter.

Wekt de raptekst van Mo$heb wellicht nog enige lachlust, veroordelingen als deze laten zien dat de strenge persoonsbeveiliging die Wilders geniet geen overbodige luxe is.