Coöperatie Laatste Wil wijst op dodelijk middel

beeld ANP

De coöperatie Laatste Wil (CWL) is voornemens haar leden te gaan attenderen op een recent door haar ontdekt, effectief zelfdodingsmiddel. Dat kondigde woordvoerder A. Rebergen vrijdag aan in Nieuwsuur.

Volgens de coöperatie betreft het een legaal verkrijgbaar en makkelijk te bestellen conserveermiddel dat onder meer in laboratoria wordt gebruikt om schimmels en bacteriën te doden. Inname van een kleine dosis leidt volgens Rebergen binnen maximaal een uur al tot de dood.

Als de coöperatie besteladressen verstrekt en de leden het middel vervolgens onderling uitwisselen, is er volgens Rebergen geen sprake van strafbare hulp bij zelfdoding.

Strafrechtadvocaat W. Anker, die ook aan het woord komt in de uitzending, is daar niet zo zeker van. Hij wijst op het arrest van de Hoge Raad in de strafzaak tegen zelfdodingsconsulent Jan H. die betrokken was bij de zelfdoding van een 25-jarige vrouw door een pillenruil te organiseren. Door deze ruil had hij haar zelfdoding „mogelijk of gemakkelijker” gemaakt en daarom was een strafrechtelijke veroordeling terecht, aldus de Hoge Raad in 2008.

In actie komen kan het openbaar ministerie volgens Anker echter pas „nadat iemand het spul daadwerkelijk heeft gebruikt.”

De in 2013 opgerichte coöperatie die ijvert voor maximale autonomie rond het levenseinde telt inmiddels zo’n 3500 leden.

Psychiater Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventie keert zich tegen de voorgenomen informatieverstrekking door de coöperatie. Volgens hem is het juist zaak de toegang tot dodelijke middelen zoveel mogelijk te beperken en zo suïcides te voorkomen.