Civitas Christiana start inzamelactie voor mogelijke rechtszaak

beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Stichting Civitas Christiana is alvast een inzamelactie begonnen onder de vaste achterban vanwege een mogelijke rechtszaak.

De stichting startte in maart de campagne Gezin in Gevaar.

In dat kader verspreidde zij een flyer, onder meer via het Reformatorisch Dagblad. Daarop was een fragment te zien van een reclameposter van kledingfirma SuitSupply van twee zoenende mannen. Door die afbeelding had de stichting een rood kruis gezet.

Activist Jasper Klapwijk zamelde vervolgens geld in om in het RD een tegenadvertentie te plaatsen. Vorige maand wees de krant het voorstel, twee mannen die elkaar verliefd aankeken, op principiële gronden af.

„Op Radio 1 heeft Klapwijk gezegd het door hem opgehaalde bedrag van ongeveer 5000 euro over te maken naar de organisatie Femmes for Freedom die daarmee onderzoek kan laten doen naar juridische stappen tegen ons”, zegt Bos. „Wij houden er dan ook terdege rekening mee dat het tot een aanklacht komt.”

In zijn vorige week verstuurde brief vraagt Bos zijn achterban om geld, „zodat ik een goede advocaat kan betalen en mij grondig kan voorbereiden.” Ook vraagt hij donateurs een steunverklaring te ondertekenen. Wie dat doet, stemt onder meer in met de tekst: „Ja, ik weet dat Hugo Bos deze rechtszaak alleen kan winnen als hij zich grondig voorbereidt en een uitstekende advocaat in de arm neemt.”

Bos beaamt dat het nog niet zeker is dat het tot een rechtszaak komt. Misleidend is zijn brief volgens hem echter in geen enkel opzicht. „Ik verwoord daarin ook expliciet dat ik het geld dat binnenkomt ook nodig heb om ons kantoor en onze computers extra te laten beveiligen, omdat homoactivisten ons telefonisch bedreigen met geweld.”

Met behulp van de donaties zegt Bos verder onderzoek te willen doen om te onthullen hoe de lhbt-lobby vele miljoenen euro’s belastinggeld krijgt „om onze kinderen met hun propagana te indoctrineren.”

Klapwijk kon maandag nog niet aangeven wanneer het duidelijk is of het tot een rechtszaak komt. Hij laat weten de flyer samen met Femmes for Freedom onder de aandacht te hebben gebracht van de stichting Pro Bono Connect, die ideële organisaties in contact brengt met advocatenkantoren die gratis juridisch advies willen verlenen. „De casus is al wel voorgelegd, maar nog niet in onderzoek”, aldus Klapwijk desgevraagd. Hij noemt het „voorbarig” dat Bos al ruim voordat er meer duidelijkheid is een inzamelactie begint.