Kohl

Mandela

Gates
De jaren negentig, wat valt daarvan nu te zeggen? Staan we daar nog te dicht bij om die goed te kunnen typeren? Het is in ieder geval een periode van oorlogen. Die tegen Irak en Servië zijn de belangrijkste. Militair gezien worden dat successen voor Amerika en zijn bondgenoten. In politiek opzicht ligt het gecompliceerder.
Waren we na 1945 vertrouwd met het beeld van twee supermachten die elkaar zo ongeveer in evenwicht hielden, de jaren negentig laten zien hoe de Sovjet-Unie steeds verder aftakelt en uiteenvalt. Van de nieuwe staten die daarbij ontstaan, proberen de meeste zich aan de invloed van Moskou te onttrekken. Sommigen zoeken zelfs aansluiting bij de NAVO en de EU.
Rusland, de belangrijkste opvolgerstaat van de USSR, wordt geteisterd door politieke instabiliteit, corruptie, criminaliteit en economische achteruitgang. Bovendien roeren de etnische minderheden op de Kaukasus zich, veelal geïnspireerd door hun islamitisch geloof. Wellicht gaat Rusland al oorlogvoerend tegen de Tsjetsjenen het nieuwe millennium in. Gebieden en volken waar we vroeger nooit van gehoord hadden, worden voorpaginanieuws. Het loont om een nieuwe atlas te kopen om op te zoeken waar Oezbekistan en Tadzjikistan, Dagestan, Tsjetsjenië en Nagorny-Karabach nu precies liggen, om van Noord-Ossetië en Kalbardinië-Balkarië maar te zwijgen.
Zo’n nieuwe atlas is inmiddels ook op cd-rom verkrijgbaar. De digitale revolutie overspoelt in de jaren negentig de wereld. De jongere generatie heeft daarbij een duidelijke voorsprong op de ouderen. Zonder computer staat de maatschappij stil. Vandaar de grote bezorgdheid over het millenniumprobleem. Zou de computer wel snappen dat het jaar (20)00 volgt op (19)99? Eigenlijk iets heel onnozels.
Ook in andere opzichten blijkt dat de opmars van de informatie- en communicatietechnologie niet alleen voordelen heeft. Het begrip muisarm doet zijn intrede. En het explosief groeiende internet blijkt op grote schaal verontreinigd te zijn door porno en andere akelige zaken. Geen wonder dat in de gereformeerde gezindte en daarbuiten een discussie op gang komt over een verantwoord gebruik van internet.
Met de economie gaat het in de jaren negentig goed, zowel in Nederland als in de meeste andere landen. Wel krijgen de Aziatische tijgers een flinke dreun te verwerken en maakt de voormalige communistische wereld een moeizame start.
In Nederland is aan het eind van de jaren negentig zelfs sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Kok volgt Lubbers op als premier, maar erg veel verandering in het sociaal-economisch beleid betekent dat niet. Wel valt op ethisch gebied te merken dat het CDA buiten spel staat. Ook elders in West-Europa regeren de socialisten, maar New Left blijkt weinig affiniteit te hebben met de socialistische stokpaardjes van vroeger.

Golfoorlog

Muiderkerk


Fokker

EO

Bosnië

Voetbalvandalisme