Klokkenspel over Nederlandse identiteit

Jaap van de Ende verzorgt zaterdag een beiaardconcert in Goedereede. Foto Johan Timmer. Johan Timmer.

GOEDEREEDE – Beiaardier Jaap van der Ende bespeelt zaterdagmiddag vanaf 16.00 uur de beiaard van Goedereede. Het programma belicht de identiteit van de Lage Landen.

De 82-jarige Van der Ende speelt originele muziek zoals ”Rondo voor beiaard” van Ferdinand Timmermans, een muzikaal Oosters schilderij, drie Duitse liederen met veel expressiviteit en een virtuoos concertstuk van J. S. Bach.

Over de ontstaansgeschiedenis van Nederland gaat het in acht liederen uit de Nederlandtsche Gedenck-Clanck van Adriaen Valerius. Van der Ende: „Zoals Anne Frank haar dagboek schreef, zo bezingt Valerius de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Het is een monument van de Nederlandse cultuur. De identiteit van de Lage Landen bij uitstek. Het programma sluit af met een koraal uit de Johannes-Passion van Bach. Ik heb dat ‘Opstanding’ genoemd. Het geeft uitzicht op een ‘goede rede’.”

De beiaard te Goedereede dateert uit 1977 en kreeg 37 klokken. In 1999 volgde een uitbreiding met zes basklokken en zeven discantklokjes. In het voorjaar van 2010 is de beiaard met twee klokken uitgebreid. Van der Ende spreekt van „een prachtige toren. De akoestiek van die toren is voor een carillon fenomenaal”.

Meer informatie: www.debeiaardier.nl