Recensie: Roden Girl Choristers

Onder de titel ”A Song of Trust” is de tweede cd van de Roden Girl Choristers verschenen. En wat voor een! Onder leiding van Sonja de Vries is het koor gegroeid tot een ensemble dat zich kan meten met de internationale top in dit genre.

Het koor richt zich op de uitvoering van kerkmuziek uit de Engels-anglicaanse traditie. Ook componisten buiten dit taalgebied komen aan bod, zij het dat hun werken uitstekend passen binnen de genoemde traditie of daarvoor zijn gecomponeerd.

De Messe Basse van Gabriel Fauré lijkt daarom op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt, maar valt in de programmering als tegenhanger van de Missa Brevis van Benjamin Britten volledig op zijn plek.

Met dit werk van Britten heb ik direct een van de muzikale hoogtepunten genoemd. Als compositie vernuftig, verrassend en ontroerend; in de uitvoering precies, ademend en buitengewoon fraai van klank.

Vermeldenswaard zijn ook de begin dit jaar gecomponeerde ”Canticles” (de Lofzang van Maria en de Lofzang van Simeon) van de hand van organist Sietze de Vries, die overigens als begeleider opvalt door niet op te vallen. Dat is wat mij betreft een enorm compliment: niet alleen de registraties zijn geslaagd, maar ook het muzikale meeademen met het koor draagt bij aan deze luisterervaring.

Wellicht valt het ”In Paradisum” uit het Requiem van Fauré wat uit de toon in deze programmering en komt het daarom wat bevreemdend op me over. Tegelijkertijd heeft het werk zo veel „smoothness” (citaat van Sietze de Vries) en interne schoonheid dat dit in het geheel niet stoort bij het luisteren.

A Song of Trust – Roden Girl Choristers; AJdB Multimedia (AJDB010717); € 12,95; bestellen: www.rodengirlchoristers.nl

A Song of Trust (Charles Villiers Stanford)

Magnificat in G minor (Sietze de Vries)

Prayer of St. Richard (Dick Sanderman)