Margreeth de Jong viert jubileum en presenteert cd op nieuw label

Margreeth de Jong. Foto familie Clement familie Clement
2

MIDDELBURG – Margreeth Chr. de Jong viert deze zomer haar 40-jarig jubileum als kerkorganist. Tijdens een jubileumconcert op dinsdag 28 augustus presenteert ze haar nieuwste cd, ”Andächtige Musique II”, de eerste uitgave op haar nieuwe label AlmaRes.

Margreeth C. de Jong (1961) speelde in de zomer van 1972 op 11-jarige leeftijd haar eerste dienst in de gereformeerde gemeente van Goudswaard, waar haar vader ouderling was en (heel) vroeger ook voorzanger. Ze herinnert zich die eerste keer nog goed. „Op een zondagmorgen bleek er plotseling geen organist te zijn om de kerkdienst te begeleiden. Mijn vader besloot deze taak op zich te nemen. Op die zondagochtend om halftien kwam ik de kamer binnen en zag mijn vader achter het orgel zwoegen op Psalm 40. Dat vond ik zielig voor hem. Ik zei spontaan: „Stop maar pa, ik speel die dienst wel.” Voor zover ik me herinner, had ik nog nooit op ons kerkorgel gespeeld. Ik weet nu nog dat ik daar totaal onvoorbereid kwam en lukraak wat registers opentrok. De hele dienst durfde ik daar niet meer aan te komen, omdat ik niet wist hoe het in een andere combinatie zou klinken. Ook kon ik, wat het pedaalspel betreft, alleen nog maar met mijn linkervoet spelen voor de basnoten. En de harmonisaties heb ik geïmproviseerd.”

Later was De Jong organist in Dirksland, Rotterdam en de evangelisch-luterse kerk van Middelburg. In 2001 kreeg ze haar huidige functie als kerkmusicus van de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Ze maakte naam met een groot aantal composities, waaronder de serie ”Andächtige Musique” (Psalmen en Gezangen voor Orgel) bij uitgeverij Den Hertog. Het is de bedoeling dat in augustus deel XI verschijnt.

In 2006 verscheen bij Den Hertog de cd ”Andächtige Musique”, waarop ze koraalbewerkingen in barokstijl van zichzelf op het orgel van de Nieuwe Kerk in Middelburg speelt. Nu verschijnt dus de tweede cd met koraalbewerkingen uit de serie, opnieuw opgenomen op het Van Leeuwenorgel (1954) in de Nieuwe Kerk. De Jong speelt de bewerkingen van de Psalmen 116, 75, 62 en 42 en de Lofzang van Maria van eigen hand. De cd wordt uitgebracht op haar nieuwe eigen label, AlmaRes. Alma Res betekent in het Latijn ”de goede zaak”. „Het is tevens de samentrekking van Al(bert)Ma(rgreeth) en de Rest (onze kinderen)”, licht ze toe. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer eigen cd’s op het label verschijnen.

Met haar bewerkingen gaat De Jong ook internationaal. Op verzoek van de Dr. J. Butz Musikverlag in het Duitse Bonn werkt ze momenteel aan zes uitgebreide koraalbewerkingen in barokstijl, die in twee delen zullen verschijnen. Het eerste deel –dat dit jaar wordt gepubliceerd– bevat bewerkingen over ”Großer Gott, wir loben dich”, ”Nun danket alle Gott” en ”Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren”. Het tweede deel verschijnt volgend jaar en zal drie bewerkingen van adventsliederen bevatten: ”Macht hoch die Tür”, ”Wie soll ich dich empfangen” en ”Tochter Zion, freue dich”. De Jongs compositie ”Psaume 42 pour Choeur et Grand Orgue” wordt binnenkort uitgegeven door uitgever Éditions de la Schola Cantorum in Zwitserland.

Tijdens het jubileumconcert op dinsdag 28 augustus (aanvang 20.00 uur) speelt De Jong, naast psalmbewerkingen die op de nieuwe cd staan, werken van Mendelssohn (Preludium en Fuga in G-dur), Haydn (vijf stukken voor Flötenuhr) en Franck (Choral II).

Lees hier het RD-interview met Margreeth de Jong uit juli 2009.

Meer informatie: www.margreethdejong.nl