Triumfatorkerk hhg Katwijk bijna klaar

Plaatselijk kerknieuws
De Triumfatorkerk. beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt
5

Akoestisch doek tegen de wanden, een klankbord met piepkleine gaatjes erin, alles moet er in de Triumfatorkerk in Katwijk aan meewerken om het gehoor optimaal te maken. Dat moet ook wel, want de kerkzaal moet plaats bieden aan bijna duizend kerkgangers.

Ruim een derde van de kerkzaal is nieuw. Kerkvoogd Dirk Remmelzwaal kan in het dak precies de oude grenzen van de zaal aanwijzen. De van oorsprong gereformeerde Triumfatorkerk bood voorheen plaats aan zo’n 500 mensen.

Vorig jaar begon de hersteld hervormde gemeente (hhg) aan de verbouwing van de in 2011 door haar aangekochte kerk. In april 2013 hield de gereformeerde kerk er haar laatste dienst. De hhg kerkt momenteel in een dicht bij de Triumfatorkerk gelegen sporthal. Remmelzwaal: „We hebben goed contact met de verhuurders, maar we zien ernaar uit om een eigen plek te hebben. We moeten nu iedere zaterdagavond stoelen klaarzetten en deze op maandag weer opruimen. Dat doen we al tien jaar zo. Het is fijn als dat niet meer hoeft.”

Ook voor doordeweekse activiteiten mag de gemeente de sporthal huren. Al deze activiteiten zullen zich in september, als de kerk gereed is, verplaatsen naar de Triumfatorkerk. Daarom zijn er in het pand vier zalen gerealiseerd die uitgebreid kunnen worden tot twee grotere zalen. Verder heeft de kerk een consistorie, een opbaarruimte en een ruime kelder. De kelder is echter nog niet gereed gemaakt voor gebruik, om de kosten te drukken. Ook het kerkelijk bureau wordt in de Triumfatorkerk ondergebracht. Hiervoor wordt nu nog een klein kantoor gehuurd en veel administratie bevindt zich bij Remmelzwaal thuis.

De kosten voor de kerk zijn nu zo’n 6 miljoen euro: 3 miljoen voor de aankoop en 3 miljoen voor de verbouwing. Het meeste werk is verricht door aannemersbedrijf Middelwateringbouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel. „Dat had simpelweg de scherpste prijzen en doet het werk heel precies.” Het ontwerp voor de verbouwing –Remmelzwaal: „eigenlijk kun je het geen verbouwing meer noemen, want er stonden nog maar drie muren overeind”– is van RoosRos Architecten.

Zij gebruikten veel glas bij de entree. De burgerlijke gemeente heeft erop aangedrongen dat de bestaande bouwstijl zo veel zou terugkomen, omdat de Triumfatorkerk staat aangemerkt als beschermde wederopbouwarchitectuur.

In de hal is een steen ingemetseld met daarop de Griekse letters Alfa en Omega –begin en eind– en Chi en Rho, de eerste letters van Christus in het Grieks. Het kunstwerk was onderdeel van de preekstoel die inmiddels gesloopt is. Remmelzwaal: „Gereformeerden die hier een kijkje kwamen nemen tijdens de open dag op 13 juni waren er heel enthousiast over dat deze steen opnieuw een plaats heeft gekregen in de kerk. We zijn er gelukkig in geslaagd de steen heel te houden.”

Een ander overblijfsel uit de gereformeerde tijd is het glas-in-loodraam voor in de Katwijkse kerk. Thema van dit kunstwerk is Jezus’ opdracht aan de discipelen: „Ik zal u vissers van mensen maken.” „Veel mensen zeggen dat het nu beter uitkomt dan voorheen. De muren zijn nu wit, waardoor het glas er beter bij afsteekt dan bij de kleur van de bakstenen erachter.”

Het orgel, dat in 1965 als opus 609 gebouwd werd door de firma L. Verschueren uit het Limburgse Heythuysen, wordt op dit moment gerestaureerd door orgelbouwer Reil uit Heerde. Het instrument moet worden uitgebreid om de duizend kerkgangers te begeleiden. „Helaas lukt het niet om het orgel bij de opening in september in de kerk te hebben. Daarom plaatsen we nu tijdelijk een elektronisch orgel op de galerij.”


Hersteld hervormd Katwijk

De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Katwijk telt twee wijkgemeenten, Adullam en Elim, die gezamenlijk twee diensten per zondag beleggen. De leden zijn geografisch verdeeld over de wijken. De hhg heeft ook een buitengewone wijkgemeente: Benjamin. Deze is confessioneel van aard.

In totaal heeft de hhg zo’n 2000 leden. De helft van hen bezoekt de zondagse diensten, die nu nog belegd worden in een sporthal vlak bij de in 2011 gekochte Triumfatorkerk. Benjamin komt apart bijeen in de UNI-zaal aan de Ouwehandstraat 39a. Predikanten zijn ds. P. den Ouden en ds. A. Vlietstra. Benjamin is vacant.

De Triumfatorkerk is naar verwachting in september gereed. Op 4 juni vond de bouwkundige oplevering plaats.


Lees meer in Digibron

Steenlegging bij Triumfatorkerk hhg Katwijk (RD.nl, 10-12-2014)

Hhg Katwijk gaat Triumfatorkerk verbouwen (Reformatorisch Dagblad, 05-12-2013)

Ds. P. den Ouden doet intrede in hhg Adullam te Katwijk (Reformatorisch Dagblad, 14-06-2011)

Ds. A. Vlietstra jr. doet intrede in Katwijk aan Zee (Reformatorisch Dagblad, 14-04-1998)