Nieuwe stichting Hart van Homo’s richt zich op homoseksuele jongeren

Herman van Wijngaarden. beeld RD, Anton Dommerholt Anton Dommerholt

De nieuwe stichting Hart van Homo’s wil zich in het bijzonder richten op homoseksuele jongeren uit reformatorische en evangelische kring die er op grond van de Bijbel voor kiezen geen seksuele relatie aan te gaan of die daarover willen nadenken. De website hartvanhomos.nl gaat zaterdag online.

Initiatiefnemers van de nieuwe homo-organisatie zijn Wietske Kruyswijk en Herman van Wijngaarden. Kruyswijk is eigenaar van Weerbaar in Seksualiteit, een ontwikkel- en trainingsbureau voor lesmaterialen rondom seksualiteit voor het voortgezet onderwijs. Van Wijngaarden is auteur van het boekje ”Oké, ik ben dus homo – over homoseksualiteit en het volgen van Jezus”. Ze worden bijgestaan door een werkgroep bestaande uit Ad de Boer (voormalig directeur van de Evangelische Omroep), Ben Zijl (psychosociaal-hulpverlener en seksuoloog), Wolter Rose (docent aan de Theologische Universiteit Kampen) en verschillende homoseksuele jongeren.

Doel van de stichting is gezicht en steun geven aan homoseksuele jongeren uit met name reformatorische en evangelische kerken. Haar missie-statement luidt: ”Hart van Homo’s gaat voor een hart vol liefde – in de eerste plaats van en voor God. Van daaruit kiezen wijzelf voor vriendschap zonder seksuele relatie. We hebben hart voor homo’s, ongeacht hun visie op geloof en homoseksualiteit.”

Op de website hartvanhomos.nl staat informatie voor homoseksuele jongeren, bijvoorbeeld over (homo-)seksualiteit, geloof en vriendschap. Andere onderdelen van de site zijn verhalen van jongeren en blogs van gastschrijvers. Ook wordt de mogelijkheid geboden voor e-coaching en voor contact via WhatsApp.

Dit najaar komt Hart van Homo’s met een korte lessenserie over homoseksualiteit, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. Voor docenten die de lessen gaan geven, is er een docententraining beschikbaar. Andere voorgenomen activiteiten zijn bijeenkomsten voor homoseksuele jongeren en weerbaarheidstraining.

De start van Hart van Homo’s is financieel mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stichting hoopt in de toekomst een achterban te krijgen die financieel mede verantwoordelijk wil zijn voor haar activiteiten.