CGK wijzen dans en drama in eredienst af

Synode CGK 2016
Synode CGK. beeld RD

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), donderdagmorgen bijeen in Nunspeet, heeft het gebruik van dans en drama in de eredienst afgewezen.

Volgens de CGK is er onvoldoende Bijbelse grond te vinden om dans en drama een plaats te geven in de gereformeerde eredienst. De synode constateerde dat „in het licht van de Bijbelse gegevens, de voortgang van de heilsgeschiedenis, en de invulling van dans en drama als uitingen van de huidige cultuur, het gebruik van dans en drama niet past bij het karakter van de gereformeerde eredienst.”

Daarmee ging de landelijke vergadering van de CGK akkoord met een voorstel van dr. J. W. van Pelt, dr. A. Versluis, ds. A. G. M. Weststrate, ouderling A. J. van der Wekken en ds. H. Korving.

Op de synodetafel lag een studie naar de vraag of het karakter van de gereformeerde eredienst zich verdraagt met het gebruik van dans en drama. De synode van 2013 had deputaten eredienst de opdracht gegeven onderzoek te doen naar dit fenomeen, dat overigens sporadisch binnen de CGK lijkt voort te komen.

De synode boog zich woensdag onder meer over de tucht. Ze nam nog geen besluit, maar duidelijk werd wel dat de Christelijke Gereformeerde Kerken landelijk één lijn willen trekken ten aanzien van de tucht. De concrete aanleiding tot de bespreking was de vraag hoe om te gaan met leden die een homoseksuele relatie aangaan. Wat in de ene gemeente tuchtwaardig is, is dat in de andere gemeente niet.

Zie ook:

„Dans en drama spelen nauwelijks in CGK” (RD.nl, 24-11-2016)

Synode CGK verdeeld over dans en drama in eredienst (RD.nl, 22-11-2016)

CGK: Studie naar dans en drama in kerkdienst (Reformatorisch Dagblad, 27-11-2013)

Synode CGK spreekt over dans en drama in eredienst (Reformatorisch Dagblad, 30-10-2013)