Eerste koraalbundel Margreeth de Jong bij Duitse uitgever

Margreeth de Jong en H. P. Bähr van de Dr. J. Butz Musikverlag. Foto Margreeth de Jong Margreeth de Jong

MIDDELBURG – Bij de Dr. J. Butz Musikverlag in het Duitse Bonn is de eerste bundel met koraalbewerkingen van de Middelburgse organiste Margreeth de Jong verschenen.

Als opus 54 schreef De Jong drie uitgebreide koraalbewerkingen in barokstijl over de liederen ”Großer Gott, wir loben dich”, ”Nun danket alle Gott” en ”Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren”. Voor de Duitse muziekuitgeverij is het in negentig jaar de eerste uitgave die door een vrouw is geschreven, aldus een aankondiging.

De Jong maakte naam met een groot aantal composities, waaronder de serie ”Andächtige Musique” (Psalmen en Gezangen voor Orgel) bij de Houtense uitgeverij Den Hertog. Ook daarvoor blijft ze schrijven, geeft ze aan. Binnenkort verschijnt deel 12 met eenvoudige manualiter bewerkingen van de Psalmen 1, 2 en 119.

Bij de Dr. J. Butz Musikverlag staan voor de komende jaren meerdere projecten gepland. Zo schrijft De Jong drie liederen in hoogromantische stijl voor zangstem en orgel op Latijnse teksten, Variationen über ”Ah! Vous dirai-je maman” (”Altijd is Kortjakje ziek”), een orgelalbum met vrije werken (onder meer een Festive March, een Cantilena en een Reverie) in romantische stijl, vier Weihnachtspastorellen, drie preludia en fuga’s in barokstijl over adventsgezangen en drie uitgebreide bewerkingen in barokstijl over kerstliederen.

Meer informatie: www.margreethdejong.nl en www.butz-verlag.de