VNG: spreidingswet te complex en niet duurzaam genoeg
De spreidingswet, waarin de verdeling van asielzoekers over gemeenten wordt geregeld, is in de huidige vorm te complex en niet duurzaam genoeg. De wet draagt niet bij aan een stabiel opvanglandschap met voldoende plaatsen. Er moet slagvaardiger beleid komen. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het huidige wetsvoorstel heeft getoetst bij meer dan zestig gemeenten.
De VNG sluit zich daarmee aan bij het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters lieten woensdag weten dat ze twijfels hebben over de effectiviteit van de wet, onder meer ook omdat ze de wet te complex vinden. Volgens de VNG hebben het Interprovinciaal Overleg IPO en de Kring van Commissarissen dezelfde mening. Alle overlegorganen willen zo snel mogelijk praten met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om tot een „slagvaardiger wetsvoorstel” te komen.
In de spreidingswet wordt onder andere dwang geregeld voor gemeenten die weigeren plaats te maken voor asielzoekers. Gemeenten die dat wel en op tijd uit zichzelf doen krijgen daarvoor een beloning. De VNG vindt het systeem van die beloning „onnavolgbaar en complex”. „Het zorgt voor vertraging en bevordert de evenwichtige spreiding van opvangplekken over gemeenten niet”, aldus de vereniging.
De VNG constateert net als de burgemeesters dat het wetsvoorstel niet voorziet in voldoende opvangplekken voor eind 2023. Nu is al bekend is dat er volgend jaar meer plekken nodig zijn. Dat betekent dat er weer een nieuw plan moet komen voor voldoende capaciteit in de tweede helft van 2023, aldus de vereniging. De VNG pleit voor „een overzichtelijke wet, die uitlegbaar en uitvoerbaar is.”