Wetenschap krijgt toch data voor onderzoek naar oversterfte
Wetenschappers kunnen toch persoonsgegevens krijgen om onderzoek te doen naar de oversterfte in Nederland. Er is lang gediscussieerd over privacybezwaren tegen het koppelen van gegevens over coronavaccinaties en -testuitslagen, maar na een advies van de landsadvocaat zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat het onderzoek toch voortgezet kan worden.
Voor het onderzoek zijn allerlei persoonlijke gegevens nodig. Er zouden burgerservicenummers opgevraagd moeten worden, net als persoonlijke data zoals adressen, beroepen en medische indicaties waarom mensen zich hebben laten inenten. Een deel van de gevaccineerden heeft toestemming gegeven om die informatie te delen met het RIVM, maar het RIVM wilde ze niet delen met het statistiekbureau CBS. Het instituut was bang dat dat niet zou mogen.
Volgens de landsadvocaat mag het RIVM die informatie wel degelijk delen met het CBS, en mag het CBS de gegevens vervolgens ook ter beschikking stellen aan onafhankelijke wetenschappers. Wel moet er voor gezorgd worden dat die gegevens niet te herleiden zijn tot personen. Dat gaat het CBS doen. De GGD’en gaan gegevens over coronatestuitslagen leveren.
Er kan nu een onderzoeksvoorstel gemaakt worden om te checken of dat aan alle regels en eisen van het CBS voldoet. Eind dit jaar moeten de wetenschappers bij het CBS gegevens kunnen opvragen, denkt Kuipers. Hij vindt wel dat het hele traject te lang geduurd heeft, en dat zijn de andere betrokkenen volgens de minister met hem eens. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging om dit soort onderzoeken in de toekomst makkelijker mogelijk te maken.