Minister: komende maanden cruciaal voor nieuw stelsel kinderopvang
De komende maanden worden „cruciaal” voor de ombouw van het kinderopvangstelsel, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). De Kamer heeft nogal wat zorgen over de grootschalige omvorming van het stelsel, van toeslagen naar directe financiering. Of die zorgen terecht zijn, en of het stelsel inderdaad begin 2025 al kan worden ingevoerd, moet in de komende maanden blijken.
Van Gennip meldde vorige maand aan de Kamer dat het kabinet het kinderopvangstelsel niet wil verbouwen, maar het nieuwe stelsel helemaal van voren af aan opnieuw gaan opbouwen. Maar liefst vier uitvoeringsorganisaties zijn hierbij betrokken, en het is nog onduidelijk welke club verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van het nieuwe stelsel. Sinds begin november zit het traject in de ‘ontwerpfase’, die tot 1 juli volgend jaar duurt. Daarna gaat de bouwfase beginnen, aldus de minister.
Tijdens een debat hierover woensdag kreeg de minister veel vragen over deze zogenoemde greenfield-benadering. Verschillende Kamerleden moesten toegeven dat ze dat begrip voorheen niet eens kenden.
De bewindsvrouw gaf aan dat deze aanpak juist de kans biedt om de kennis van de verschillende organisaties optimaal te benutten. Toch zeggen verschillende partijen „buikpijn” te hebben over de operatie, een sentiment dat ook bij debatten over de verbouwing van het pensioenstelsel te horen is. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uitte recent zorgen over de ambitie van het kabinet om kinderopvang „bijna gratis” te maken. Tegen de NOS zeggen deskundigen dat invoering in 2025 niet haalbaar is.
Toch houdt Van Gennip vast aan het plan. Ze verwacht ook dat de invoeringsdatum niet verschoven hoeft te worden, hoewel ook daarvoor de komende maanden belangrijk zullen zijn. Het kabinet wil vanaf 2025 96 procent van de vergoeding van de kinderopvang betalen voor werkende ouders.
Of de vergoeding, die direct wordt overgemaakt aan kinderopvanginstellingen, nog verder kan worden verhoogd moet „op basis van de praktijkervaringen gedragseffecten” worden bekeken, zo staat in het coalitieakkoord. Ook kan de vergoeding mogelijk beschikbaar worden gemaakt aan alle ouders, waarbij de werkeis vervalt. Van Gennip wil dat het nieuwe systeem „robuust genoeg” is om dat soort aanpassingen, op basis van politieke voorkeuren, aan te kunnen.