Rechter: snel werk maken van natuurcompensatie Tweede Maasvlakte
Negen jaar na de voltooiing van de Tweede Maasvlakte moet de overheid haast gaan maken met de natuurcompensatie die bij het megaproject hoort. De rechtbank in Utrecht heeft natuurorganisaties daar gelijk in gegeven. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) krijgt zes weken de tijd van de rechter om een zogeheten ontwerpbesluit op te stellen. Dat is een voorgenomen besluit waar anderen nog op kunnen reageren.
De rechter doet meteen ook een aanzet: „Als het verbieden van de bodemberoerende visserij, waaronder de garnalenvisserij, een positief effect zal hebben, dan moet de minister dat overwegen.” De uitspraak kan dus mogelijk grote gevolgen krijgen voor de visserij.
Toen het Rotterdamse havengebied werd uitgebreid met de Tweede Maasvlakte, is al bepaald dat de natuurschade die door het project zou ontstaan moest worden gecompenseerd. Zo werden rustgebieden in de Noordzee ingesteld en kwamen er beperkingen voor vissers die de zeebodem en het leven daar raken met hun netten. Daarmee is volgens onderzoek echter te weinig natuurwinst geboekt.
Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en enkele andere organisaties stapten naar de rechter omdat ze vinden dat de overheid hier actie tegen moet ondernemen. Daar krijgt Van der Wal nu in totaal zestien weken de tijd voor.
De rechtbank redeneert dat het Havenbedrijf Rotterdam in overtreding is door de natuurschade onvoldoende te compenseren. Minister Van der Wal moet daarop toezien. „Haar argumenten om ondanks de overtreding niet tot handhaving over te gaan kan de rechtbank niet volgen”, laat de rechtbank Midden-Nederland weten.
Het Havenbedrijf vindt de ontstane situatie vervelend, maar verwijst naar het ministerie om de kwestie op te lossen. „Wij als Havenbedrijf gaan niet over bijvoorbeeld het verbieden van garnalenvisserij in de voordelta”, geeft een woordvoerder aan.
Volgens hem praat de haven wel mee over mogelijke oplossingen om het onderwaterleven in de ingestelde rustgebieden meer te laten toenemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om mosselen en oesters, die ook weer een voedingsbron zijn voor vogels. „Een idee is om het gebied te vergroten en de garnalenvisserij stop te zetten. Maar het is wel de vraag of dat helpt. Verschillende deskundigen en organisaties hebben daar verschillende ideeën over.”
De Nederlandse Vissersbond, die de belangen behartigt van garnalenvissers, was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.