Reuters: Duits noodplan voor distributie geld bij stroomstoringen
Duitsland heeft noodplannen opgesteld voor de distributie van contant geld als er stroomtekorten ontstaan deze winter, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Zo zou de Bundesbank, de Duitse centrale bank, miljarden euro’s aan extra munt- en papiergeld hebben opgepot om aan een mogelijke hogere vraag te kunnen voldoen. Ook liggen er plannen om limieten te stellen aan het bedrag dat kan worden opgenomen.
Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland de gaskraan deze winter helemaal dichtdraait. In dat geval zijn de gevulde gasopslagen waarschijnlijk ontoereikend en krijgt het land mogelijk te maken met stroomstoringen, al lijkt dat scenario onwaarschijnlijk. Om de economie in dat geval toch draaiende te houden, worden allerlei noodplannen opgesteld. Het plan voor de geldverdeling voorziet er bijvoorbeeld in dat geldtransporteurs voorrang krijgen bij het tanken.
Contant geld is in Duitsland nog veel belangrijker dan in Nederland. Zo’n 60 procent van de alledaagse betalingen in het land gebeurt nog altijd met contanten, meldde de Bundesbank onlangs. De gemiddelde Duitser neemt jaarlijks 6600 euro op, vooral uit geldautomaten.
Tijdens het begin van de coronapandemie was er ook een run op geldautomaten in het land. Duitsers namen in maart 2020 20 miljard euro meer op dan ze op hun rekening stortten, wat een record was. Destijds verliep dat probleemloos. Vanwege het belang van contant geld houdt de Bundesbank sowieso al een grote voorraad aan.
Volgens onderzoek van het moederbedrijf van onder meer de Berliner Morgenpost vreest 40 procent van de Duitsers dat er in de komende zes maanden een grote black-out komt. Financiële toezichthouders twijfelen of banken wel volledig voorbereid zijn op die mogelijkheid.