Opiniecolumn wim van egdom

Column: Wereldkampioen

Ik had mezelf voorgenomen niet te schrijven over het wereldkampioenschap voetbal dat binnenkort van start gaat in Qatar. Maar na alle gedoe in de media de afgelopen weken kan ik me niet meer beheersen.

12 November 2022 19:52Gewijzigd op 12 November 2022 19:58
Een nieuw gebouwd stadion in Qatar. beeld ANP
Een nieuw gebouwd stadion in Qatar. beeld ANP

Nu zullen er best nog wel lezers zijn die überhaupt niet snappen dat een WK gehouden wordt in de winter. Dat is toch altijd in de zomer? Klopt, maar de verschuiving van het toernooi naar de winter heeft te maken met het gastland, Qatar. Daar is het in de zomer te heet om zo’n toernooi te spelen. En dus is het bij wijze van uitzondering verschoven naar november en december.

En met dat de naam Qatar valt, zijn we ook direct bij de kern van alle ophef rond het toernooi. Om te beginnen kreeg het land het WK vrijwel zeker toegewezen na omkoping van voetbalbestuurders. Het piepkleine, streng islamitische Qatar heeft daarnaast buitenlandse gastarbeiders, die stadions moesten bouwen en infrastructuur aan moesten leggen, gruwelijk slecht behandeld. Volgens schattingen zijn daarbij zo’n 6500 van die gastarbeiders om het leven gekomen.

Een voetbaltoernooi op een kerkhof dus. En dat zit veel voetballiefhebbers toch niet lekker. Tel daarbij het feit dat het land nu niet bepaald open is tegenover homo’s en transgenders en het ongemak is verklaard. Want, kun je bijvoorbeeld als premier, minister of koning wel afreizen naar zo’n land om te gaan zitten juichen op de tribunes? Ja hoor, vindt premier Rutte. Je juicht immers niet voor het land, maar voor het Nederlands elftal. Zo lust ik er nog wel een paar.
En de koning? Nou, die weet het allemaal nog niet zo goed. Hij heeft ook persoonlijk gevoelens, zei hij tegen een verslaggever. Ja, dat mogen we toch hopen. Maar welke kant die gevoelens uitgaan, zei hij er niet bij.
Ook het gewone volk weet het allemaal nog niet. Niet gaan, wel kijken, zegt de een. Niet gaan, soms kijken en niet te hard juichen, roepen anderen.

Ik doe een voorzichtige voorspelling. Mocht het Nederlands elftal verder komen in het toernooi, dan is het gejuich en gehos niet van de lucht en denkt er van al die twijfelende en weifelende mensen bijna niemand meer aan die duizenden omgekomen gastarbeiders, aan de onderdrukte homo’s en al helemaal niet aan sportverdwazing of de zondagsrust.

De titel wereldkampioen schijnheiligheid kan Nederland in ieder geval niet meer ontgaan.

wim@rd.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer