Waterschappen mogen struviet leveren aan kunstmestfabrikanten
Na zes jaar onderzoek hebben de waterschappen toestemming gekregen om struviet, een fosfaat uit rioolwater, te mogen leveren aan kunstmestfabrikanten. Daarmee komt er volgens de Unie van Waterschappen een einde aan het automatisme dat al het afvalwater uit rioolwaterzuiveringen als afval wordt beschouwd en niet verder gebruikt mag worden. De waterschappen zeggen dat ze nog veel meer grondstoffen uit rioolwater kunnen winnen, waardoor ze veel duurzamer kunnen gaan werken.
Struviet is een kostbare en schaarse stof die nodig is om planten te laten groeien. Het magnesiumammoniumfosfaat wordt op de rioolwaterzuivering bewerkt tot een zeer vruchtbare soort mest. in 2015 vroegen de waterschappen al aan het ministerie van Waterstaat om struviet niet langer te bestempelen als afval, maar daarvoor was veel onderzoek nodig. Zo moest onder meer worden vastgesteld of er geen medicijnresten meer in de stof achterbleven. Drie waterschappen hebben het onderzoek uitgevoerd.
De waterschappen winnen ook al onder meer bioplastics, vetzuren en biomassa terug uit rioolwater en willen dat nu ook op de markt brengen. „Er is een enorme potentie, maar er is wel veel meer tempo nodig om ook voor andere stoffen toestemming te krijgen. Als Nederland in 2050 circulair wil zijn, moet het Rijk de regie nemen. Anders missen we veel kansen”, aldus de Unie van Waterschappen.