Zorgsector en kabinet maken nieuwe afspraken over duurzamere zorg
Meerdere organisaties uit de zorgsector hebben hun handtekening gezet onder een nieuwe ‘Green Deal’ met het kabinet. Doel van de afspraken is het verduurzamen van de zorg.
De zorg is volgens eerdere berekeningen goed voor zeker 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers noemt de noodzaak tot verduurzamen dan ook „groter dan ooit”. De zogenoemde ‘Green Deal 3.0’ is de opvolger van de duurzaamheidsafspraken die tot en met dit jaar lopen en gaat over de periode 2023 tot en met 2026.
De deal moet bijdragen aan „een onomkeerbare transformatie naar een zorgstelsel en een zorgsector met minimale impact op klimaat en milieu in 2050”, aldus de overheid. Concreet betekent dit de ambitie om als zorg in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2018 en in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn. Het grondstoffengebruik moet in 2030 met de helft verminderd zijn ten opzichte van 2016. Voor 2050 wordt gewerkt aan een „maximaal circulaire zorg”. Ook medicatie moet minder milieubelastend worden. Wat alle verschillende zorgsectoren gaan doen om de doelen te halen is nu niet bekendgemaakt.
In de deal staan ook minder concrete ambities, zoals het vergroten van de bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en het stimuleren van gezondheid bij patiënten en zorgmedewerkers. „Het moet echt van meerdere kanten komen”, aldus voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), een van de ondertekenaars van de deal.
Melkert wijst er tevens op dat over de financiering van verduurzaming nog wordt gesproken met het kabinet en ook medeondertekenaar De Nederlandse ggz stelt dat het uitvoeren van de Green Deal om meer geld vraagt. Dat geld is nodig om „de kwaliteit van de zorg op peil te houden en te verbeteren”.
De Patiëntenfederatie Nederland benadrukt dat de kwaliteit van de zorg voor patiënten gewaarborgd moet blijven. „Maar, met dat in het achterhoofd, kan er de komende jaren veel verbeterd en vergroend worden binnen de zorg.”