Experts: geef voorrang aan kinderen met jeugdbescherming
Door de problemen in de jeugdzorg moeten keiharde keuzes worden gemaakt tussen kinderen die wel en geen jeugdzorg krijgen, vinden experts. Kinderen die een jeugdbeschermingsmaatregel krijgen opgelegd, moeten voorrang krijgen, vinden onder anderen hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning en rechter en universitair rechtendocent Bart Tromp. De politiek moet daarnaast overwegen vechtscheidingen uit de jeugdzorg te halen, stelden beiden in een gesprek met de Tweede Kamer over de problemen in de jeugdbescherming. „De situatie is nog nooit zo ernstig geweest”, zei Bruning.
De jeugdbescherming staat al jaren zwaar onder druk. De wachttijden zijn lang en de kwaliteit van zorg ondermaats of niet of laat beschikbaar, terwijl het om kwetsbare kinderen gaat die in hun ontwikkeling worden bedreigd door onder andere stress en geweld thuis, benadrukten de experts. Sinds 2019 hebben onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), kinderrechters, jeugdbeschermers, zorgverleners en wetenschappers verschillende keren noodsignalen afgegeven. Er zijn sinds 2019 weliswaar veel plannen in politiek Den Haag gemaakt, maar die hebben nog niet tot concrete verbeteringen geleid.
„Vanaf 2019 is de overheid onvoldoende in staat kwetsbare kinderen te beschermen”, zei Angela van der Putten, hoofdinspecteur Jeugd en Maatschappelijke Zorg bij de IGJ in de Kamer. „We hebben internationaal de plicht om voor deze kinderen te zorgen”, voegde Bruning toe. Jeugdbescherming is de intensive care (ic) van de jeugdzorg, zeiden ze. „In een ziekenhuis laten we ook geen mensen wachten die opname op de ic nodig hebben”, benadrukt Van der Putten.
Om de crisis in de jeugdbescherming te bezweren, zijn „keiharde” en „acute noodgrepen” nodig, zeiden de drie experts. „We moeten keuzes maken”, zei Bruning. Ook Tromp vindt dat aan bepaalde groepen voorrang moet worden gegeven. Dat kan volgens hen via triage, waarbij zorgverleners bepalen welke jonge als eerste zorg krijgt.
Kinderen die de dupe worden van een vechtscheiding moeten wat Bruning betreft van jeugdzorg worden uitgesloten. „We moeten de problemen van de ouders niet overpakken, want er zijn te veel kinderen die daardoor ondergesneeuwd raken en onze aandacht meer verdienen dan nu.” Ook Tromp vindt dat de schaarste in de jeugdzorg niet moet worden ingezet voor vechtscheidingen.
Het voorrang geven aan kinderen in jeugdbescherming is een „heel goed idee”, zei ook Herke Elbers, algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Het moet daarbij wel om een tijdelijke maatregel gaan, vindt zij net als de drie experts.