Burgemeester Leerdam vertrekt
Burgemeester M. van Veelen van Leerdam gaat per 1 maart met vervroegd pensioen. Van Veelen maakte gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend dat hij gebruik gaat maken van de FPU-regeling.
De CDA’er trad op 1 december 1991 aan als burgemeester. Eind 2003 werd hij herbenoemd voor een periode van zes jaar. De Leerdamse burgervader vertrekt omdat hij in februari 62 jaar wordt. Daarnaast speelt een rol dat in 2006 mogelijk de gekozen burgemeester wordt ingevoerd. Van Veelen wil die ontwikkeling niet afwachten. Ook liet de burgemeester weten dat de verharding van de maatschappij en de oprukkende ikcultuur hem benauwen.
Burgemeester Van Veelen is dertien jaar eerste burger van de glasstad geweest. In die tijd maakte Leerdam een roerige periode door. Binnen en buiten de raadzaal speelden zich diverse crises af. Politici rollebolden ruziënd over straat, colleges en wethouders moesten met regelmaat opstappen en twee keer was hulp van buitenaf nodig om de neuzen van de raadsleden weer dezelfde kant op te krijgen. In dertien jaar tijd kreeg de burgemeester te maken met twaalf verschillende colleges.
Volgens tegenstanders van Van Veelen was de burgervader „deel van het probleem” en gooide hij met zijn soms hoekige optreden tijdens raadsdiscussies olie op het vuur. Anderen vonden het volstrekt onterecht de verdeeldheid en de besluiteloosheid van de plaatselijke politiek op het conto van de burgemeester te schrijven. Vorig jaar organiseerde glaskunstenaar B. Heesen een alternatieve volksraadpleging over het aanblijven van de burgemeester. De overgrote meerderheid van de bevolking keerde zich toen tegen Van Veelen. Dat raakte de burgemeester diep. Die ervaring en de steeds terugkerende onenigheid in de Leerdamse raad spelen een rol bij zijn vertrek. „Het laatste jaar is me niet in mijn koude kleren gaan zitten”, liet hij gisteren weten.