Binnenland

Musea onthutst over bekladding

Het beroemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer hangt naar verwachting snel weer in de zaal van het Mauritshuis. Dat zei Martine Gosselink, directeur van het museum, donderdagavond bij Nieuwsuur.

Redactie binnenland
28 October 2022 08:29
Het Meisje met de parel. beeld ANP, Bart Maat
Het Meisje met de parel. beeld ANP, Bart Maat

Een klimaatactivist plakte zichzelf donderdag vast aan het glas voor het schilderij, een ander goot soep over hem heen. Eerder werd al bekend dat Meisje met de parel zelf niet beschadigd is geraakt. Volgens Gosselink zijn de lijst en de achterplaat wel wat beschadigd. „Maar dat is herstelbaar.”

De politie heeft drie Belgische mannen opgepakt voor de actie. De demonstranten zeiden dat ze het meesterwerk van Vermeer hadden uitgezocht om zo veel mogelijk reuring te veroorzaken. „Blijf met je poten van de spullen af”, zei Gosselink daarover in Nieuwsuur. „Je hebt zoveel manieren om de demonstreren en om je punt te maken. Doe het op een andere manier.”

De activisten droegen tijdens de actie shirts van de actiegroep Just Stop Oil. De actie gaat uit van de Belgische tak van Extinction Rebellion.

Onder de arrestanten is Wouter M., die meerdere acties voor het klimaat voerde in België. Zo verstoorde hij eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint. Ook maakte hij zichzelf vast aan een doelpaal tijdens een bekerwedstrijd tussen RSC Anderlecht en AA Gent.

Staatssecretaris Uslu (Media en Cultuur) keurt de bekladding af. Zij benadrukt dat demonstreren een groot goed is, „maar alsjeblieft: laat ons gezamenlijk erfgoed met rust.” Volgens de staatssecretaris is het „aanvallen van weerloze kunstwerken niet de juiste manier” van protest.

De klimaatactie leidde ook tot verontwaardigde reacties in de museumwereld. „Voor geen enkele aanval op kunst hebben wij begrip”, zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Directeur Benno Tempel van het Kunstmuseum Den Haag laat weten het nieuws verschrikkelijk te vinden. „De impact op de museumwereld is groot”, zegt hij. „Het is erg stressvol. Mensen in de musea vragen zich af waar de volgende actie zal plaatsvinden.”

Directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis in Amersfoort noemt de actie „schandalig en weerzinwekkend”. Hij zegt dat hij probeert begrip te hebben voor de achterliggende gedachte, maar niet voor de manier waarop hier aandacht voor wordt gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer