Nederlandse musea bezorgd over acties klimaatactivisten
Klimaatactivisten die blikken soep op schilderijen gooien, of die zich vastlijmen aan schilderijlijsten, zijn op dit moment „hot topic” in de Nederlandse museumwereld. „We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed. Het is het gesprek van de dag. We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan. We hebben overigens nog geen signalen van musea die schade hebben opgelopen”, zegt donderdag de Museumvereniging, brancheorganisatie van alle musea in Nederland.
De Museumvereniging heeft nog geen algemene adviezen aan musea gegeven om eventuele acties te voorkomen. „Dat is heel moeilijk, want elk museum heeft zijn eigen beveiligingsmaatregelen en zijn eigen beleid. Duidelijk is natuurlijk wel dat er tot nu toe niet werd gecontroleerd op het binnensmokkelen van blikken soep en dat musea nu scherper kijken. In de meeste musea moeten grote tassen trouwens bij de ingang in een kluisje worden geplaatst”, aldus de Museumvereniging.
Veel musea, zoals het Rijksmuseum, het Kröller-Müller Museum en het Van Abbemuseum willen geen mededelingen doen over de veiligheid. „We willen niemand wijzer maken over beveiliging”, aldus het Kröller-Müller Museum. „Dat zou kunstdieven ook maar op een idee kunnen brengen.” Het Van Gogh Museum stelt dat er altijd maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de kunst en de bezoeker te waarborgen. Ontwikkelingen die daar invloed op hebben, zoals deze acties, houden we nauwlettend in de gaten.”
Volgens de Museumvereniging zijn vrijwel alle kunstwerken in Nederlandse musea wel goed beschermd. Soms zitten ze achter speciaal museumglas, maar niet altijd. Dat is ook zo in het Mauritshuis. „We begrijpen de klimaatactivisten. Zij pleiten voor behoud van de natuur. Maar wij zijn voor behoud van ons cultureel erfgoed. Deze acties hebben helaas invloed op kunstwerken”, aldus het Mauritshuis. Het Haagse Kunstmuseum bespreekt eventuele extra maatregelen deze week, maar wil daar verder ook geen inzicht in geven.