NPO wil tweede sanctie opleggen aan ON
De NPO is van plan om Ongehoord Nederland (ON) een tweede financiële sanctie op te leggen. De NPO stelt dat de omroep niet voldoende bereid is geweest om samen te werken „ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst.”
Volgens de Mediawet heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Media) bij een tweede sanctie het recht om in te grijpen en zelfs de vergunning van ON in te trekken. Zo ver is het overigens nog niet.
Aanleiding voor de tweede sanctie is een uitzending van half september van het ON-programma Ongehoord Nieuws. De omroep kwam toen onder vuur te liggen vanwege een item waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.
Het College van Omroepen (CvO) is het eens met de mening van de NPO. „Vooral de journalistieke opstelling van ON sluit niet aan bij de afspraken waar ook ON zich aan zou houden”, stelt het CvO. „Bovendien straalt ON uit dat zij de kritiek naast zich neerlegt. Dat maakt een constructieve samenwerking bijna onmogelijk.”
Wat betreft de tweede sanctie gaat het nu nog om een voorgenomen besluit. ON krijgt de mogelijkheid om binnen veertien dagen met een reactie te komen. Vervolgens besluit de NPO of de sanctie daadwerkelijk aan ON wordt opgelegd en, zo ja, wat de hoogte van het bedrag zal zijn.
Verbijstering
De voorzitter van Ongehoord Nederland, Arnold Karskens, laat in een verklaring op de website weten dat de omroep met „verbijstering en onbegrip” kennisgenomen heeft van het plan voor een tweede sanctie. „De uitleg die het NPO-bestuur bij deze tweede sanctie geeft, is onzorgvuldig en overijld en getuigt van een zekere vooringenomenheid jegens de politieke koers die ON voert.” Ook stelt Karskens dat de omroep zich „vanaf het begin altijd collegiaal en samenwerkend” heeft opgesteld.
In juli legde de NPO de omroep al een sanctie van ruim 93.000 euro op. De reden was dat ON soms te eenzijdige gasten zou uitnodigen en onvoldoende kritische vragen stelt. Het was de allereerste keer dat de NPO in een zaak als deze een financiële sanctie oplegde. ON tekende bezwaar aan tegen de sanctie. De bezwaarprocedure loopt nog.