Britse premier kiest voor bekende namen in ministersploeg
De nieuwe Britse premier Rishi Sunak maakt steeds meer namen bekend van zijn nieuwe ministersploeg. Hij vormt zijn regering met een aantal bekende namen op sleutelposities.
Zo blijft de populaire minister van Defensie Ben Wallace op zijn plek zitten. James Cleverly blijft leiding geven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beiden waren aanhangers van oud-premier Boris Johnson. Volgens Britse media probeert Sunak met deze benoemingen die flank van de partij tegemoet te komen.
Dominic Raab keert terug als minister van Justitie, een functie die hij ook bekleedde onder Johnson. Eerder werd al duidelijk dat Jeremy Hunt de minister van Financiën blijft. Hij bekleedt die post pas anderhalve week, maar draaide wel de omstreden economische plannen van zijn voorganger terug, na grote onrust op de financiële markten.
Suella Braverman wordt weer minister van Binnenlandse Zaken, een positie die ze slechts zes dagen geleden op moest geven omdat ze een vertrouwelijke mail via haar persoonlijke account had verstuurd. Grant Shapps, die haar vorige week mocht opvolgen, moet nu genoegen nemen met Economische Zaken.
Penny Mordaunt, Sunaks tegenstander bij de leiderschapsverkiezing die zich op het laatste moment terugtrok, mag haar huidige functies in het kabinet behouden. Ze blijft fractievoorzitter van de regerende Conservatieve Partij in het Lagerhuis en voorzitter van de Privy Council, een adviesorgaan voor de koning.
Fouten
Sunak heeft dinsdag in zijn eerste toespraak als Britse premier beloofd om de economische crisis aan te pakken. Dat deed hij tijdens een korte speech bij Downing Street 10, vlak nadat hij in Buckingham Palace van koning Charles de opdracht had gekregen een nieuwe regering te vormen.
De premier zei dat het land „wordt geconfronteerd met een diepe economische crisis” terwijl het kampt met de nasleep van de coronapandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. „We zullen de volgende generatie, onze kinderen en kleinkinderen, niet opschepen met schulden die wij zelf niet kunnen betalen.”
Sunak erkende dat zijn voorganger Liz Truss fouten had gemaakt in haar economische beleid, maar benadrukte dat ze goede intenties had. Hij zei direct te zullen beginnen met het „corrigeren van de fouten” en dat er moeilijke beslissingen volgen. Sunak vertelde zich ook in te zetten voor onder meer het klimaat, een beter systeem voor de gezondheidszorg en controle over de landsgrenzen.
Ook probeerde de premier afstand te creëren met zijn voorgangers door een regering te beloven die focust op „integriteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit.” Johnson werd tijdens zijn termijn geplaagd door een reeks schandalen.