Joodse kritiek op eenzijdigheid Melkert
Het Centraal Joods Overleg heeft donderdag scherpe kritiek geuit op het voorstel van PvdA-leider Melkert om de EU-ambassadeurs uit Israël terug te roepen. „Uw uitlating betekent een eenzijdige veroordeling van Israël als gevolg waarvan Europa zich buitenspel plaatst”, aldus de brief van het CJO.
Een dergelijke stap zou „een volstrekt verkeerd signaal” afgeven in deze uiterst zorgwekkende crisistoestand, aldus het overleg, waarin de Joodse kerkgenootschappen en organisaties zijn vertegenwoordigd. Die crisis is volgens het CJO ontstaan „nadat de Palestijnse leider Arafat heeft aangetoond niet in staat of niet bereid te zijn datgene te doen waartoe hij zich had verplicht: bestrijding van terrorisme en ervoor te zorgen dat de bevolking van een land van terreuraanslagen verschoond blijft.”
De huidige militaire operatie is volgens het CJO het directe gevolg van de golf van zelfmoordacties, die Israël in de afgelopen maanden teisterde en honderden onschuldige burgerslachtoffers maakte. Het Palestijns gezag heeft hieraan de voorkeur gegeven boven het voeren van onderhandelingen die tot een vredesregeling zouden moeten leiden, schrijft het CJO aan Melkert.
PvdA-fractievoorzitter Melkert pleitte zondag voor het terugtrekken van de Europese ambassadeurs uit Israël. Fractiespecialist Koenders trok dit voorstel donderdag aanvankelijk weer in tijdens een debat met minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Aan het eind van het debat diende hij samen met D66 echter toch een motie in waarin de regering wordt opgeroepen het terugtrekken van ambassadeurs toch in te brengen in het Europese overleg over het Midden-Oosten aanstaande maandag in Brussel.
De stemming over de motie gaf een volstrekt verdeeld parlement te zien. VVD, CDA en ChristenUnie (zestig stemmen) stemden tegen, PvdA, GroenLinks, D66 en SP stemden voor (eveneens zestig stemmen). De VVD kon tijdens het debat geen enkele waardering opbrengen voor de manier van opereren van de PvdA. Zelfs GroenLinks-woordvoerder Karimi zette vraagtekens.
Melkert voelde het als een „vernedering van de Europese Unie” dat Israël een Europese missie had verboden de Palestijnse leider Arafat te bezoeken. Opmerkelijk was dat PvdA-premier Kok kort daarvoor nog had gewaarschuwd tegen verongelijkte reacties op de missie. „Verongelijkte mensen kunnen we nu even niet gebruiken”, aldus Kok.
Melkert had even geen boodschap aan dit advies. Dat de PvdA uiteindelijk samen met D66 toch een motie indiende om de ambassadeurs weer in stelling te brengen, had te maken met de weigering van Van Aartsen om in Europees verband te pleiten voor harde sancties tegen Israël. De VVD-bewindsman maakte duidelijk dat er binnen de Unie geen enkele animo bestaat om met sancties te schermen.
De PvdA heeft echter geen trek in „bedremmeld zwijgen” en roept de Nederlandse regering op zich in Europees verband in te spannen voor een wapenembargo en het terugroepen van de ambassadeurs als Israël blijft weigeren zich uit de Palestijnse gebieden terug te trekken. Voor Van Aartsen zijn deze twee eisen onaanvaardbaar.
Wel ontbood de minister donderdag de Israëlische ambassadeur om de grote ongerustheid van Nederland uit te spreken over de vele slachtoffers die vallen bij de acties in de Palestijnse gebieden. Nederland neemt het Israël in het bijzonder kwalijk dat er beperkingen worden opgelegd aan humanitaire organisaties als het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, aldus Van Aartsen. Hij noemt dit „dodelijke beperkingen.”
„Het is bovendien onaanvaardbaar dat doden dagenlang in huizen blijven liggen, gewonden niet worden verzorgd en mensen niet over voldoende voedsel en water kunnen beschikken”, aldus de minister. Van Aartsen benadrukte deze boodschap over te hebben gebracht als „vriend van Israël.”
De Joodse jongerenorganisaties in Nederland demonstreren zondag in Amsterdam voor Israël onder het motto ”Tegen terreur, voor vrede”. ”Joodse jongeren voor Israël” en met hen de Joodse gemeenschap uiten hun bezorgdheid over de situatie waarin het Israëlische volk zich bevindt. „De Palestijnse zelfmoordaanslagen hebben de levens van honderden onschuldige burgers gekost en duizenden families kapotgemaakt.” De organisaties verlangen naar een situatie van rust, veiligheid, stabiliteit en duurzame vrede voor de Israëli’s, Palestijnen en alle andere betrokkenen in het gebied.