NS Publieksprijs neemt maatregelen na berichten over manipulatie
De stembus voor de NS Publieksprijs is weer open. De onlinestemming voor het beste boek van het jaar lag zaterdag enige tijd stil vanwege berichten over manipulatie. De organisatie van de prijs heeft nu „een extra verificatiestap” ingebouwd, waardoor het niet meer mogelijk zou moeten zijn om de verkiezing te manipuleren.
De stemming lag enkele uren stil, omdat klachten waren binnengekomen van Tweede Kamerleden die beweerden dat hun mailadres door anderen was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, bevestigde dat „onrechtmatigheden” waren aangetroffen.
Mensen die willen stemmen moeten hun stem nu bevestigen. Ze krijgen daarvoor een link naar hun mailbox gestuurd. Ook bij de al eerder uitgebrachte stemmen wordt alsnog om verificatie gevraagd. „Zolang die verificatie niet wordt gegeven, worden deze reeds uitgebrachte stemmen als ongeldig beschouwd”, aldus de CPNB.
Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) hadden aan de bel getrokken, omdat ze in hun mail berichten kregen met een bedankje voor hun stem op het boek van Baudet. „Ik heb helemaal niet gestemd”, liet Van der Plas op Twitter weten. Daarop reageerde Baudet met: „Hahaha het lijken de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel”. Vervolgens insinueerde hij dat het „meest waarschijnlijke” is dat „ze alleen de stemmen op Het Coronabedrog gaan wegdoen”.
De organisatie benadrukt zich juist in te spannen voor een eerlijke stemming. Ook bij eerdere edities werd „altijd grondig op manipulatie” gecontroleerd. Er zou dan ook geen aanleiding zijn om te twijfelen aan eerdere uitslagen van de prijs. Als bijvoorbeeld in korte tijd „een opvallende hoeveelheid stemmen werd uitgebracht vanaf hetzelfde IP-adres op hetzelfde boek” werd altijd al ingegrepen. „Deze stemmen werden ongeldig verklaard.”
Zoals elk jaar zijn zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat zijn dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Stemmers kunnen ook een vrije keuze invoeren. De stemperiode duurt nog tot 16 november.