Kabinet vergoedt hoge kosten opruimen drugsafval na dumping
Het kabinet komt particulieren en overheden tegemoet die te maken krijgen met hoge kosten omdat criminelen drugsafval op hun erf of bedrijfsterrein hebben gedumpt. De vergoeding hiervoor wordt een stuk verhoogd, zodat ook bij „uitschieters” de kosten gedekt worden door de overheid, meldt justitieminister Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer.
Het gaat om giftige stoffen die bij de productie van synthetische drugs vrijkomen en vaak ergens langs de weg of in natuurgebieden worden achtergelaten. Grondeigenaren zijn verplicht zelf het gedumpte afval op te ruimen, maar omdat het om chemisch afval gaat, zijn de kosten hiervan zeer hoog. Daardoor kunnen volgens de minister schrijnende situaties ontstaan voor onschuldige particulieren en als er onvoldoende geld is, is het milieu de dupe.
Het kabinet is daarom van plan de kosten van particulieren tot 200.000 euro te vergoeden. Nu ligt dat bedrag nog een stuk lager: maximaal 25.000 euro. Gedupeerden die nog onder de oude regeling vallen en niet uit de kosten komen, kunnen eventueel een extra aanvraag indienen.
Als drugsafval wordt gestort op grond van gemeenten of andere lagere overheden, betalen zij de helft van de eerste 50.000 euro aan opruimkosten zelf. Boven dat bedrag vergoedt het Rijk de kosten, ook tot maximaal 200.000 euro.
Het uitgangspunt blijft overigens dat de criminelen die de vervuiling hebben veroorzaakt, de kosten terugbetalen. Maar het probleem is vaak dat de daders niet zijn te achterhalen en de dumpingen wel snel moeten worden opgeruimd om nog meer schade aan bodem en grondwater en hoge kosten voor landeigenaren tegen te gaan.
De Tweede Kamer had aangedrongen op een ruimere vergoeding, vooral door drie megadumpingen in Brabant, waardoor de bodem en het grondwater werden aangetast. De kosten van de sanering daarvan komen ook nog boven de nieuwe ruimere regeling uit. In deze gevallen springt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij om schade aan de bodem en verspreiding van chemische stoffen via het grondwater tegen te gaan.
Het gaat om een tijdelijke regeling. De twee ministeries werken samen met de gemeenten, provincies en waterschappen aan een structurele rijksregeling voor het opruimen van drugsafval. Het is de bedoeling dat die in 2025 in werking treedt en de vrijdag aangekondigde regeling vervangt.