Ontmoeting en Gevangenenzorg bundelen krachten voor ex-gedetineerde
Stichting Ontmoeting en Gevangenenzorg Nederland gaan intensiever samenwerken. „Samen vormen we een lijn van binnen naar buiten de gevangenis.”

Door meer hulp te bieden aan ex-gedetineerden willen de organisaties criminaliteit terugdringen en herhaling van misdaad voorkomen.
Ontmoeting kwam eind september met een officieel nieuw label voor forensische zorg: Ontmoeting FZ. De stichting biedt al meer dan twintig jaar hulp aan mensen die in aanraking kwamen met justitie, maar wil die zorg gaan uitbreiden en professionaliseren.
Stichting Ontmoeting richt zich allereerst op dak- en thuislozen „of mensen die daar dicht tegen aan zitten”, aldus Gerard Stoop, directeur van Ontmoeting. Volgens hem zijn dit regelmatig mensen die ook in aanraking komen met politie of justitie. Dat is de doelgroep waar de stichting zich nu nog meer op gaat richten. Daarbij gaat het niet alleen om ex-gedetineerden, maar bijvoorbeeld ook mensen die om lichte vergrijpen met justitie in aanraking zijn geweest.
Kind aan huis
Stoop is nu drie jaar directeur van Ontmoeting en kreeg in die periode verschillende brieven van het ministerie van Justitie met de vraag om meer inzet voor ex-gedetineerden. De stichting biedt al jaren een woon-werktraject en begeleiding aan ex-gedetineerde mannen in Epe en wil dat graag uitbreiden naar Rotterdam en de andere regio’s waar Ontmoeting werkt.
Veel ex-gedetineerden vallen terug in de criminaliteit. Die problematiek en de nood van veel ex-gevangenen is van alle tijden, stelt Hans Barendrecht, directeur van Gevangenenzorg Nederland. Het was dan ook niet zozeer een toename van de terugval die aanleiding gaf tot een nauwere samenwerking tussen Ontmoeting en Gevangenenzorg.
Barendrecht: „Door onze goede onderlinge contacten zijn we gaan inzien hoe mooi we elkaar kunnen versterken. Wij zijn kind aan huis in de gevangenis. Stichting Ontmoeting is vooral buiten de gevangenis actief met opvanghuizen en woonbegeleiding. Bovendien werken we vanuit dezelfde christelijke identiteit.”
Kruiwagen
Het gaat volgens Barendrecht om een doorlopende lijn van binnen naar buiten de gevangenis. „Iemand die in de gevangenis zit, heeft eten en drinken en een dak boven zijn hoofd. Als iemand vrijkomt, is het vinden van huisvesting vaak een grote uitdaging. Stichting Ontmoeting kan dan helpen door iemand een dak boven het hoofd te bieden.”
Gevangenenzorg wil samen met Ontmoeting in een vroeg stadium perspectief bieden aan gedetineerden. „We gaan al in de gevangenis met hen in gesprek over huisvesting en over de manier waarop ze op een zinvolle wijze hun leven kunnen inrichten. Zo kunnen we letterlijk een kruiwagen zijn richting wonen of werken”, vertelt Barendrecht.
Vrijwilligers van Gevangenenzorg zullen gedetineerden de komende tijd vaker attenderen op de mogelijkheden die Ontmoeting na detentie biedt. Ook gaan de organisaties samen nadenken over effectieve behandelplannen. „Wij geloven dat dankzij deze gezamenlijke inzet de kans op terugval van ex-gedetineerden kleiner wordt”, zegt Stoop.
Stichting Ontmoeting biedt ex-gevangenen begeleiding, zowel in hun eigen woning als bijvoorbeeld binnen de beschermde woonomgeving in Epe. De begeleiders helpen hen om weer structuur aan te brengen in het leven en onder andere weer te wennen aan werk. Indien nodig gaan ze ook aan de slag met schulden of verslaving. Stoop: „Wij geloven dat mensen telkens weer een nieuwe kans verdienen. Dat is volgens mij een Bijbels uitgangspunt. We gaan naast de cliënt staan en proberen samen met hem het leven weer op de rit te krijgen.”