Klimaatgezant: oorlog Oekraïne en houding China helpen top niet
De oorlog van Rusland tegen Oekraïne en spanningen tussen China en het Westen zijn „niet bevorderlijk” voor het slagen van de aankomende VN-klimaattop, die volgende maand in Egypte wordt gehouden. Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme heeft dat gezegd tijdens een gesprek met Tweede Kamerleden. Toch ziet de prins, die beroepsdiplomaat is, nog wel mogelijkheden om resultaat te boeken tijdens de zogeheten COP27 in Sharm-el-Sheikh.
Vooral over de rol van China is de diplomaat kritisch. Tijdens bijeenkomsten in aanloop naar de top zetten Chinese vertegenwoordigers ineens weer vraagtekens bij eerdere afspraken en leken ze erop uit om „ambities terug te schroeven”, schetste de klimaatgezant. „Ik denk dat we in Sharm-el-Sheikh een grimmige politieke sfeer gaan zien tijdens de onderhandelingen”, vervolgde hij.
China en het Westen botsen vaker op klimaattoppen. Tijdens de vorige top, in Glasgow, dwong het land samen met India op het laatste moment af dat de slotverklaring werd afgezwakt op het punt van steenkool. „Uitfaseren” werd het minder stellige „afbouwen”.
De oorlog in Oekraïne zal eveneens „de spanning doen toenemen en de polarisatie in de gesprekken verhogen”, aldus de klimaatgezant. Toch is het zaak om ook in die omstandigheden ambitieus te blijven, vinden hij en zijn collega’s.
Namens Nederland gaan in elk geval premier Mark Rutte, minister van Financiën Sigrid Kaag, minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher naar de klimaattop. Ook enkele Kamerleden nemen deel.
De Nederlandse onderhandelaars trekken vooral op in EU-verband. Toch heeft Nederland ook eigen belangen. Dat gastland Egypte groots inzet op klimaatadaptatie, maatregelen die nodig zijn om ons aan te passen op stijgende temperaturen, kan in Den Haag op instemming rekenen. Ons land heeft daar veel kennis over in huis.
De diplomaten blijven verder het belang benadrukken om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 1,5 graad. „Dat doel mogen we niet door de vingers laten glippen”, zei delegatieleider Bastiaan Hassing. VN-klimaatpanel IPCC heeft uitgerekend dat de wereld op weg is naar 3,2 graden opwarming in 2100.
Een ander terugkerend punt is de klimaatfinanciering, die nog niet in lijn is met de beloftes. En arme landen zullen weer pleiten voor vergoeding van de schade die te relateren is aan klimaatverandering. Bijvoorbeeld door overstromingen of extreme droogte. Doorbraken zijn ver weg, Vooralsnog moet zelfs nog worden vastgesteld of het überhaupt een formeel agendapunt wordt tijdens de COP27. Nederland is daar wel voorstander van.