Hoogleraar: dosering medicatie beter afstemmen bespaart miljoenen
Als doseringen van medicijnen beter worden afgestemd op het individu, kan dat miljoenen euro’s per jaar besparen. Hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC in Rotterdam zegt dat patiënten vaak niet de juiste doseringen toegediend krijgen omdat geneesmiddelen nagenoeg altijd worden getest op gezonde witte mannen tussen de 18 en 55 jaar. Koch spreekt komende vrijdag tijdens haar oratie over het onderwerp.
In medicijnonderzoeken wordt een ‘gemiddelde’ dosering bepaald. Maar wanneer bijvoorbeeld kinderen, mensen met een ander geslacht of genetisch profiel of bijvoorbeeld een onderliggende ziekte de medicatie langdurig gaan slikken, kan het zijn dat zij niet de hoeveelheid nemen die bij hun lichaam past. Dat kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, die weer vragen om meer medicijnen.
Onderzoek onder andere doelgroepen is „essentieel”, aldus Koch. „Het voorkomt te veel en verkeerd medicijngebruik en daarmee veel onnodige kosten.” Ook kunnen algoritmes die in patiëntendossiers kijken, helpen om betere doseringen voor te schrijven.