Belgische minister: Ontvoeringspoging komt uit hoek drugsmaffia
Volgens de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne wijst alles erop dat de poging hem te ontvoeren uit de hoek van de Nederlandse drugsmaffia komt.
Dat zei hij donderdag bij talkshow Op1. De Belgische minister moest onderduiken na concrete aanwijzingen dat de drugsmaffia hem wilde ontvoeren. „Ik denk dat we in een nieuwe fase zijn beland. Dat is de fase van het narcoterrorisme.”
Over de aanwijzingen deelt Van Quickenborne niets. „Het onderzoek loopt nog”, zegt de minister, waarbij hij de samenwerking met Nederlandse justitie benadrukt. Onduidelijk is of de opdracht voor de ontvoering uit Nederland komt. Vier Nederlanders van 20, 21, 29 en 48 jaar werden 24 en 25 september aangehouden in Den Haag en Leidschendam voor de ontvoeringspoging.
De Belgische politie had de verdachten gevolgd vanaf het huis van minister Van Quickenborne in Kortrijk tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden de vier een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden. De bewindsman meldde zelf in een videoboodschap dat de Belgische autoriteiten een ontvoering hadden weten te voorkomen.
Eind oktober beslist de Internationale Rechtshulpkamer of de vier verdachten worden overgeleverd aan België. Zij verzetten zich daartegen.
Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid in Nederland, is ervan overtuigd dat Nederland, in samenwerking met andere landen, de strijd tegen zware criminaliteit gaat winnen. Die strijd kan gewelddadiger worden, erkent ze, als de overheid er vol op in zet. „Het is een forse strijd”, zei de minister, die donderdag evenals haar collega Van Quickenborne aan tafel zat bij Op1, „maar het is ondenkbaar dat je de strijd loslaat.”
Yeşilgöz werkt aan diverse nieuwe wetten, zoals het eerder kunnen afpakken van geld en goederen van verdachten, voordat ze zijn veroordeeld. Maar ook het stelsel van bewaken en beveiligen –de mensen die onder meer rechters, politici en journalisten beveiligen– moet worden geprofessionaliseerd, vindt Yeşilgöz.