Binnenland

Nog geen 80.000 euro opgehaald voor schade coronarellen Amsterdam

Justitie heeft tot nu toe nog geen 80.000 euro opgehaald om de schade te vergoeden die ondernemers hebben geleden bij de rellen rond het coronaprotest in Amsterdam van januari vorig jaar. Er staat nog voor bijna twee ton aan rekeningen open, zei minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het CDA spreekt van „onwaarschijnlijk lage bedragen als je het afzet tegen de onwaarschijnlijk grote schade”.

ANP
5 October 2022 14:03

Een deel van de schade die is veroorzaakt tijdens de coronarellen wordt gedekt dankzij verzekeringen die ondernemers hebben afgesloten, maar een deel ook niet. De overheid heeft beloofd te betalen en probeert die kosten weer te verhalen op degenen die de schade hedden aangericht. Dat is „ingewikkeld”, aldus Yeşilgöz, vanwege de „onoverzichtelijke situaties waarbij het lastig is een concrete dader te koppelen aan concrete schade”.

De schade wordt deels verhaald via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) van het ministerie van Justitie. Dat heeft vooralsnog voor 260.000 euro aan zogenoemde schadevergoedingsmaatregelen opgelegd om de kosten van 56 benadeelden te kunnen vergoeden. Daarvan is 78.000 euro daadwerkelijk geïnd. Yeşilgöz moest wel het bedrag rechtzetten dat het CJIB aanvankelijk zei te gaan innen. In maart werd gesproken van 551.000 euro - bijna dubbel zoveel als er daadwerkelijk opgehaald moet worden. Er bleken bedragen dubbel geteld als de schade veroorzaakt was door meerdere daders.

Naast het geld dat het CJIB ophaalt, worden er ook nog schades verhaald door het Openbaar Ministerie. Deze pogingen leveren nog veel minder op. Via die regeling is in 28 strafzaken 8450 euro aan schades opgehaald om in een fonds van de gemeente Amsterdam te storten. Dat is pas bij 13 daders daadwerkelijk gelukt, goed voor 5500 euro.

De bedragen die deze daders moeten betalen, vindt CDA-Kamerlid Raymond Knops „bijna niets”. Zelfs als het hele bedrag van ruim 8000 euro opgehaald wordt, betwijfelt hij of dat zoden aan de dijk zet. „Een bushokje kun je daar niet van betalen.” De minister heeft beloofd nog een brief aan de Kamer te sturen met meer informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer