Binnenland

Gewonden zeebeving terug in Nederland

Een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht met aan boord 23 patiënten is zaterdagochtend om 02.40 uur geland op vliegveld Eindhoven. In het toestel, de KDC 10, zaten 22 Nederlanders en een Duitser die in Thailand gewond zijn geraakt door de vloedgolven op tweede kerstdag. Verplegers, ANWB–medewerkers en familieleden begeleidden de gewonden. Premier Balkenende was in Eindhoven om de patiënten op te vangen.

ANP
1 January 2005 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

De gewonden komen uit ziekenhuizen in Thailand. Dertien van hen moesten liggend worden vervoerd. Na aankomst op vliegveld Eindhoven gingen de Nederlandse patiënten per ambulance en taxi naar het calamiteitenhospitaal in het UMC in Utrecht.

Na onderzoek in het ziekenhuis mochten er zes naar huis. Voor vijftien personen volgde opname en een persoon is overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. De opgenomen patiënten moeten drie dagen in quarantaine om besmetting met de MRSA–bacterie uit te sluiten. De Duitse patiënt ging naar een ziekenhuis in Duitsland, aldus een woordvoerster van het hospitaal.

De meeste gewonden hebben diepe en minder diepe snijwonden waarbij ze infecties hebben opgelopen door verontreiniging. Er is geen zicht op hoe lang ze moeten blijven. Zaterdag wordt al een aantal geopereerd. Een aantal mag waarschijnlijk zondag naar huis.

Premier Balkenende was na de landing in het vliegtuig om de gewonden en hun familieleden een hart onder de riem te steken en namens de regering zijn medeleven over te brengen. Hij wilde zelf de verhalen van de terugkerende Nederlanders horen. „Het snijdt door je ziel. Ontroerend wat je allemaal ziet en hoort. Er zijn mensen samen teruggekomen, maar ook mensen die alleen zijn en van wie hun man of vrouw wordt vermist”, aldus Balkenende. De premier gaat met gemengde gevoelens het nieuwe jaar in. „Het is een triest begin van 2005.” Na een roerig 2004 met de moord op Theo van Gogh, de dreiging van terrorisme in ons land, het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard, hoopt Balkenende dat 2005 rustiger wordt. „Maar op de valreep werden we nog geconfronteerd met het geweld van de natuur.”

De minister–president gaf aan dat voor een goede coördinatie van de hulp drie zaken nodig zijn; geld voor acute noodhulp, coördinatie in het rampgebied en ten slotte de wederopbouw van de getroffen regio op lange termijn. „Door deze ramp wordt op wereldschaal om solidariteit gevraagd, anders kunnen we het niet verwerken.”

In het getroffen gebied in Thailand verblijven volgens een telling van de ANWB nog 22 Nederlanders die contact met de ANWB hebben gehad. Een deel van hen is gewond en mag nog niet worden vervoerd, anderen zijn nog op zoek naar familie of blijven vrijwillig bij familie in het ziekenhuis. De zorg in de Thaise ziekenhuizen is goed, aldus de ANWB. De organisatie heeft nog geen zicht op een volgende repatriëringsvlucht. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en de ANWB namens de samenwerkende alarmcentrales hadden de vlucht van vrijdagnacht georganiseerd. Tot dusver zijn zeker zes Nederlanders, van wie een in Sri Lanka en vijf in Thailand, omgekomen. Over het lot van een kleine vierhonderd Nederlanders die rond de ramp van zondag in de gebieden zijn geweest, bestaat nog onduidelijkheid. Dertig Nederlanders van wie zeker is dat ze tijdens de ramp in de getroffen regio waren, zijn vermist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer