Eerste zestigers mogen afspraak voor herhaalprik maken
Een volgende groep mensen is aan de beurt om een afspraak te maken voor de herhaalprik tegen het coronavirus. Het gaat om mensen die in 1952 zijn geboren. De inenting moet de afweer versterken voor een nieuwe coronagolf.
Intussen stijgt het aantal coronagevallen steeds sneller. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 15.408 positieve tests. Dat is het hoogste aantal sinds 8 augustus, bijna twee maanden geleden. Vergeleken met een week eerder is het aantal nieuwe gevallen met 55,9 procent toegenomen. Dat is de snelste stijging op weekbasis sinds 22 juni.
Het reproductiegetal gaat ook omhoog. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het stond vrijdag op het hoogste niveau sinds 12 juni, namelijk 1,23. Dit betekent dat een gemiddelde groep van honderd mensen 123 anderen besmetten.
Doordat het aantal positieve tests stijgt, krijgen ook de ziekenhuizen het steeds drukker. Zij behandelen nu 696 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat zijn er bijna tweehonderd meer dan een week geleden.
Kinderen
Mensen van 60 jaar en ouder krijgen voorrang bij de herhaalprik. Ook zorgmedewerkers en mensen met medische risico’s mogen zich eerder laten vaccineren. Daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt.
De herhaalprikken worden sinds vorige week maandag gezet. Mensen krijgen de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Iedereen van 12 jaar en ouder die de basisserie heeft gehad, kan de herhaalprik laten zetten.
Voor sommige mensen is de herhaalprik misschien pas de tweede coronavaccinatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer ze met Janssen zijn gevaccineerd en daarna geen boosterprik hebben laten zetten. Voor mensen met een afweerstoornis zou het al de zesde prik kunnen zijn: twee uit de eerste ronde en een herhaalprik vorig jaar, een boosterprik rond de jaarwisseling, een herhaalprik in het voorjaar en nu weer een herhaalprik.
De producenten Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin ook goedgekeurd wordt om herhaalprikken te geven aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Ze hebben een aanvraag daarvoor ingediend bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Pfizer en BioNTech dienden eerder deze week dezelfde aanvraag in bij de Amerikaanse toezichthouder.
Aangepast vaccin
Het vaccin is aangepast, zodat het beter werkt tegen de omikronvariant van het coronavirus. Door veranderingen ziet die variant er anders uit dan de oorspronkelijke versie van het virus en daardoor heeft het menselijke afweersysteem meer moeite om de variant uit te schakelen. Het nieuwe vaccin wordt nu bij de herhaalprikken gebruikt. Het is goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen al wel de eerste prikken krijgen, de zogeheten basisserie. Ongeveer 62.000 kinderen onder de 12 jaar hebben een eerste inenting ontvangen, en ongeveer 28.000 van hen ook de tweede vaccinatie. Zo’n 3 procent van de 5- tot en met 11-jarigen is volledig gevaccineerd, en dat is veel minder dan bij de andere leeftijdsgroepen.