Binnenland

Nieuwjaarsvuur verdeelt gemeenten

Het ontsteken van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling is een bekend fenomeen, dat in sommige plaatsen terug te voeren is op een tientallen jaren oude traditie. De vuren brengen sommige gemeenten in een lastig parket. Verbieden kan, maar vergroot de kans op rellen. Gedogen kan ook, maar levert niet zelden gevaar op.

Jacob Hoekman
30 December 2004 20:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:03
MOERKAPELLE – De gemeente Zevenhuizen Moerkapelle verspreidde deze week in de het dorp Moerkapelle een kaartje waarop de regels rond de nieuwjaarsviering zijn uitgelegd. Verschillende gemeenten die speciaal beleid hebben ontwikkeld rond de nieuwjaarsvur
MOERKAPELLE – De gemeente Zevenhuizen Moerkapelle verspreidde deze week in de het dorp Moerkapelle een kaartje waarop de regels rond de nieuwjaarsviering zijn uitgelegd. Verschillende gemeenten die speciaal beleid hebben ontwikkeld rond de nieuwjaarsvur

Strikt verbieden, en streng controleren of het verbod wordt nageleefd. Dat is de heldere maar harde lijn waarvoor verschillende gemeenten dit jaar kiezen. Met name plaatsen waar de jaarwisseling eerder in het teken stond van rellen, lijken voor deze optie te gaan. Zo is burgemeester F. Buijserd van Aalburg overduidelijk als het gaat over de dorpskern Veen, waar eerder ME-troepen moesten worden ingezet. „Open vuren staan we niet toe. Niet in het centrum van het dorp en ook niet op andere plaatsen.”Ook de gemeente Neder-Betuwe heeft voor haar hele grondgebied voor de komende nieuwjaarsnacht een verbod op vreugdevuren ingesteld. De gemeente deed dit vooral met het oog op Opheusden, waar een vuur vorig jaar uitmondde in flinke rellen.

Beide gemeenten laten het overigens niet bij het verbod op vreugdevuren: zowel Buijserd van Aalburg als burgemeester A. P. Heidema van Neder-Betuwe legt het accent op alternatieve feestelijkheden die voor de jongeren worden georganiseerd. Zo heeft Buijserd een flink aantal vuurkorven ter beschikking gesteld, die in de meeste kernen van zijn gemeente dankbaar gebruikt worden. Vanuit Veen ontving hij echter geen reactie. „We willen in ieder geval laten zien dat we bereid zijn geld en energie te steken in initiatieven die de veiligheid niet in gevaar brengen”, aldus Buijserd, die het betreurt dat vanuit Veen geen enkel initiatief wordt ontplooid.

Ook het college van B en W in Neder-Betuwe biedt alternatieven. De jongeren lijken daar gewilliger: zo verrijst er in de nieuwjaarsnacht in het centrum van Opheusden een kraam waarin onder meer oliebollen worden gebakken. De kraam wordt bemand door jongeren zelf.

In de gemeente Staphorst liepen de nieuwjaarsvuren vorig jaar eveneens uit de hand, vindt het college van B en W. Ook deze gemeente kiest de komende dagen voor de nuloptie. Op de naleving van het verbod zal actief worden gecontroleerd, zeggen B en W. Overtreders kunnen een boete van minstens 75 euro tegemoetzien.

Gemeenten als Moerkapelle en Reimerswaal, waar vreugdevuren ook al jaren traditie zijn, kiezen voor een heel andere lijn. Na de onrustig verlopen jaarwisseling van twee jaar geleden, waarbij de ME ingezet moest worden, koos de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle dit jaar bewust voor het toestaan van een vuur, maar dan gecontroleerd in een grote container. Ook vorig jaar bleef het vuur door deze constructie binnen de perken, terwijl de jongeren zich rustig hielden. Voor de komende jaarwisseling geldt hetzelfde beleid.

Reimerswaal, met dorpen als Kruiningen, Krabbendijke en Yerseke, voert dit jaar eveneens een gedoogbeleid. De vuren zorgen ieder jaar weer voor de nodige discussie in de Zeeuwse plaatsen, maar de gemeente heeft liever dat de vuren gecontroleerd kunnen doorgaan dan dat er op onvoorziene plaatsen tal van ongecontroleerde vuren ontstaan. Wel zal de brandweer onopvallend een oogje in het zeil houden, om direct in te kunnen grijpen als het uit de hand loopt.

voetnoot (u17(Dit is het laatste deel uit een serie artikelen over de jaarwisseling in een aantal Nederlandse plaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer